Hlavní obsah

Ivan Hajniš, zpěvák a hráč na foukací harmoniku, opět v Praze

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi experimenty a undergroundová psychedelie s The Primitives Group, dnes elektrické blues - to vše je spojenou s výraznou postavou hudebníka, žijícího od roku 1969 po emigraci v zahraničí. Ivan Hajniš bude koncertovat v Blues sklepu již 6. ledna.

Foto: Petr Hejna

Ivan Hajniš

Článek

Ivan Hajniš je zapsán do historie českého bigbítu jako frontman The Primitives Group, první udergroundové kapely v Evropě, jedné z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších českých rockových kapel 60. let. Hvězda prvních dvou ročníků Československého beatového festivalu je uváděna jako první kapela na světě, která začala používat při koncertech doplňující efekty, jako ohně, peří, živé ptáky, ryby aj. Členové kapely se také malovali podle motivů hvězd z Kabaly.

Kromě „domovského“ Švédska, kde od roku 1969 žije ve městě Malmö, Ivan Hajniš koncertuje také v Dánsku a Německu. Od roku 1990 pravidelně zajíždí i do rodné České republiky, kde ho nejčestěji můžete slyšet s kapelou The New Blues Band, kterou tvoří vetrán Petr Eichler na bicí, zkušený Jiří Milota na kytaru, Georg Janouch na klávesové nástroje a baskytaru třímá jeden ze synů bubeníka, tedy Marek Eichler. Na několika výjezdech kapelu doplňoval i severský host, bluesman Sir Jay.

A jaké že jsou začátky našince v zahraničí? Trochu napoví citace z rozhovoru na webu I. H.: Jak se vám po okupaci Československa v roce 1968 dařilo v zahraničí?

V roce 1969 jsem po dlouhém čekání emigroval. Měl jsem dobrou kapelu (i slavnou), ale viděl jsem, že by to tady nikam nevedlo. Napřed jsem odjel do Rakouska a potom do Švédska, kde bylo pár mých kamarádů. Ze začátku to bylo hodně těžké: napřed jsem se učil švédsky, potom jsem se dostal do fabriky a mohl si platit činži. Šlo to pomalu, ale za rok a půl jsem měl první kapelu Horizon, byli tam dva kluci z Pardubic a jeden hodně dobrý Slovák. Tenkrát po nás chtěli hlavně disko hity, takže jsme jezdili do okolních diskoték na jihu ve studentském Lundu, kde hrály všechny známé kapely, které teprve začínaly. Díky tomu jsme hráli na jednom pódiu s Pink Floyd, Marmelade nebo Canned Head. Postupně se hrálo v celé Evropě, především v Německu. V současnosti hraji ve Švédsku, v Kodani i v Norsku.

Pokud máte vztah k základnímu kameni nejen rockové muziky, tedy k blues, Ivan ho naservíruje 6. ledna v pražském Blues sklepu, Liliová 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám