Hlavní obsah

Iva Janžurová a Jiří Hrzán byli na stejné komediální vlně, společné hraní před kamerou je bavilo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I když nebyli vyloženě zavedenou dvojicí, dokonce spolu nebyli ani ve stejném divadelním angažmá, přesto si spolu hodně zahráli a divákům se jejich partnerství líbilo. O kom je řeč? O Ivě Janžurové a Jiřím Hrzánovi.

Foto: archiv autora

Iva Janžurová a Jiří Hrzán v komedii Svatba jako řemen, dále na snímku Jan Schánilec a Pavel Landovský.

Článek

Byli na stejné komediální vlně, jejich komika se k sobě hodila a vzájemně doplňovala, což dokázali jak ve filmech, tak na televizní obrazovce.

Prvně spolu se Iva Janžurová (1941) a Jiří Hrzán (1939 - 1980) objevili ve filmu v roce 1967, a to hned ve dvou zdařilých komediích režiséra Jiřího Krejčíka. Ve Svatbě jako řemen hrála Janžurová vypočítavou Haničku, zatímco Hrzán ženicha podezřelého ze znásilnění, ve druhé komedii Penzion pro svobodné pány představovala tehdy šestadvacetiletá herečka Andělku, dívku lehčích mravů, a osmadvacetiletý Hrzán Halibuta.

Oba filmy měly obrovský divácký úspěch a nově objevená komická dvojice si vzápětí zahrála v televizním seriálu režiséra Jaromíra Vašty. Jmenoval se Píseň pro Rudolfa III. (1967 - 1969) a oba protagonisté v něm - za účasti Darka Vostřela, Stelly Zázvorkové a plejády tehdejších popových hvězd - představovali mladou zamilovanou dvojici.

Rovnocennými partnery byli i ve vynikající crazy komedii režiséra Václava Vorlíčka Pane, vy jste vdova! (1970) a o něco později v hudební veselohře s detektivní zápletkou Drahé tety a já (1974), kde si pod vedením Zdeňka Podskalského zahráli snoubence. Zatímco Janžurová hraje holku do nepohody, Hrzán představuje nesmělého ženicha, který navíc v celém filmu i zpívá.

„V původním scénáři ten zpěv nebyl. A když jsem se o tom zpívání dozvěděla, tak jsem si říkala, že to pro film moc nebude, že je to spíš takový televizní styl. Ale Jirka to zvládnul, tak hladce si prozpěvoval, že to tam úplně přesně sedělo... A zpíval mimochodem moc hezky,” vzpomíná Iva Janžurová.

Mezitím se oba herci - očividně naladěni na stejnou vlnu - objevili jednak v komedii režiséra Oldřicha Lipského Slaměný klobouk (1971), tak v posledním filmu trilogie režiséra Jaroslava Papouška - Homolka a tobolka (1972), ale tady už nehráli milence či manžele.

Dvojice ale uměla pobavit i televizní diváky, třeba na Silvestra 1976 vystoupili v pěvecko-tanečním čísle, během něhož byli oba na kolečkových bruslích a v podivuhodných pohybových kreacích zpívali staré šlágry.

Posledním celovečerním filmem, kde se objevili  ještě spolu, byl Vorlíčkův snímek Bouřlivé víno (1976), v němž má Iva Janžurová nezapomenutelné komediální číslo, a to když v roli poněkud nekonvenční družstevnice Šmejkalové předvádí striptýz.

V televizi si herečka si s Jiřím Hrzánem ještě zahrála v pohádce režisérky Libuše Koutné O Terezce a paní madam (1976) a v seriálu režiséra Václava Vorlíčka Arabela (1979), ale tím jejich úspěšné herecké partnerství definitivně skončilo. V roce 1980 Jiří Hrzán zemřel na následky těžkého úrazu, bylo mu teprve jednačtyřicet let. 

Dalšího takového partnera, který by uměl zpívat, tančit a přitom rozehrát úsměv na divákově tváři, už Iva Janžurová nenašla. Divákům se sice líbilo její herecké spojení s Františkem Peterkou (Hodíme se k sobě, miláčku...?, Zítra to roztočíme, drahoušku...!, Co je doma, to se počítá, pánové...), ale po třech filmech režiséra Petra Schulhoffa skončilo i toto herecké partnerství.

Související témata:

Výběr článků

Načítám