Hlavní obsah

Islandská klarinetistka Auður Edda Erlendsdóttir bude koncertovat i v ostravském PANTu

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladá klarinetistka Auður Edda Erlendsdóttir přijede do České republiky na pozvání hukvaldské cimbalistky Gabriely Jílkové. Posluchačům se společně představí ve čtyřech moravských městech.

Foto: Vladan Jílek

Islandská klarinetistka Auður Edda Erlendsdóttir a hukvaldská cimbalistka Gabriela Jílková

Článek

Komorní koncert s názvem Quasi improvvisato? slibuje nevšední zážitek umocněný barevností obou hudebních nástrojů - klarinetu a cimbálu.

V programu zazní výjimečné skladby výjimečných světových autorů, jakými jsou například György Kurtág, Béla Bartók, Máté Bella či András Gábor Virágh. Nevšednost koncertu umocní světová premiéra islandské skladby pro cimbál a klarinet od současné autorky Ingibjörg Ýr Skarphéðinsdóttir.

Přáním cimbalistky studentky Hudební akademie Ference Liszta v Budapešti Gabriely Jílkové je představit cimbál v jeho nejaktuálnější sólové podobě. Se svým hostem, islandskou klarinetistkou Auður Edda Erlendsdóttir, slibují posluchačům nevšední potěšení také ze souladu dvou krásných hudebních nástrojů.

Na koncerty se můžete těšit v těchto městech:

Kroměříž 9. května, 19.00 hodin, Konzervatoř P. J. Vejvanovského

Ostrava 10. května, 18.00 hodin, Centrum PANT

Opava 11. května, 19.00 hodin, Klub Art

Štramberk 14. května, 16.00 hodin, Zámecký sál U Písařů

Auður Edda Erlendsdóttir hraje na klarinet od svých sedmi let. Do roku 2011 se věnovala především jazzové a lidové hudbě, poté se plně zaměřila na studium hudby klasické. Pod vedením Freyja Gunnlaugsdóttir absolvovala v roce 2014 na Reykjavik College of Music.

Od roku 2014 studuje na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti u Zsolta Szatmáriho. Pravidelně koncertuje v orchestrech Hudební akademie i s orchestry z Islandu. Od roku 2016 je součástí Islandského symfonického orchestru. V lednu 2017 s tímto orchestrem vystoupila jako sólistka v jejich koncertním programu Young Soloist Program s Klarinetovým koncertem od Carla Nielsena.

Gabriela Jílková začala hrát na cimbál ve svých pěti letech u profesorky Růženy Děcké v ZUŠ Alfréda Radoka ve Valašském Meziříčí. V letech 2009–2016 studovala hru na cimbál pod vedením Daniela Skály na Janáčkově konzervatoři.

Od roku 2016 pokračuje ve studiu hry na cimbál na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti u vynikající cimbalistky a pedagožky Ilony Szeverényiové. Během sedmnácti let aktivního hraní dosáhla výrazných úspěchů nejen na domácí hudební scéně, ale i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám