Hlavní obsah

Irské dějiny a kulturu představí v Dolní oblasti Vítkovice výstava irského velvyslanectví

Novinky, Tomáš Majliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 26. dubna – 13. května pořádá Europe Direct Ostrava společně s Eurocentrem Ostrava výstavu s názvem Irsko: Strangers to Citizens v aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice. Návštěvníci zhlédnou výstavu, na které se budou moci seznámit s vybranými etapami irské historie a kultury.

Foto: Tomáš Majliš

Výstavu Irsko naleznete v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice

Článek

Výstava vznikla v Irsku za účelem připomenutí čtyřstého výročí od okamžiku, kdy Irsko opustila první vlna emigrantů mířících do kontinentální Evropy. V průběhu dvou staletí jich do evropských států Španělska, Rakouska, Francie nebo Polska odešlo několik tisíc. Jednalo se často o studenty, obchodníky, kněží, vojáky nebo obyčejné lidi, kteří zde chtěli začít nový život.

V České republice je výstava putovní. Tvoří ji 27 pláten, na kterých se zájemci mohou seznámit s historií irských migrací, osudy migrantů a s příběhy s nimi spojenými. "Jsem velmi vděčná naší hostitelské organizaci Ostravskému informačnímu servisu, že nám umožnila tuto výstavu v Gongu uspořádat a přiblížit tak Ostravákům historii a kulturu Irska," řekla Mirka Matochová, vedoucí Europe Direct Ostrava.

Výstava se koná při příležitosti předsednictví Irska v Radě Evropské unie v první polovině roku 2013. Slavnostního zahájení, které se uskuteční v pondělí 29. dubna v 13.00 v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice, se zúčastní irská velvyslankyně v České republice Alison Kellyová. Součástí vernisáže bude také malé občerstvení, na které jsou všichni zváni.

Více informací o výstavě naleznete na stránkách informačního střediska Europe Direct Ostrava.

Výběr článků

Načítám