Hlavní obsah

Inverzní počasí příčinou značných teplotních rozdílů na Šumavě

Novinky, Ivo Rolčík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumavu zasáhlo inverzní počasí, které způsobilo obrovské teplotní rozdíly.

Foto: Ivo Rolčík

Teploty na Šumavě 23. prosince ráno

Článek

Každý kdo projížděl ve čtvrtek 23. prosince ráno přes Šumavu, musel si všimnout obrovských teplotních rozdílů. Tuto situaci způsobil teplý vzduch, který proudí ve vyšších vrstvách atmosféry, takže teploty na vrcholem jsou mnohem vyšší než v údolích.

Teplotní rozdíly se projevují i na velmi malém území, například na Volarsku na sjezdovce u Českých Žlebů v nadmořské výšce byla teplota +8,3 st, kdežto v 8 kilometrů vzdálených Volarech v nadmořské výšce 760 metrů n. m. byla ve stejnou dobu teplota -5,9 st.

Takovéto rozdíly byly i na ostatních místech nejen Prachaticka, ale celé Šumavy. Napřiklad nejvyšší šumavský vrchol na německé straně Šumavy hlásil teplotu +6,7 st. Vlivem této vysoké teploty klesla sněhová pokrývka za posledních 24 hodin na této stanici o 23 cm na výšku 115 cm.

Nejnižší teploty na Šumavě byly na Hliništi a v Černé v Pošumaví, kde klesly až k -9 st, naopak nejtepleji bylo na vrchu Svatobor u Sušice +9,5 st.

Na Štědrý den nás čeká deštivé počasí, které ve večerních hodinách přejde ve sněžení i v těch nejnižších teplotách.

Reklama

Výběr článků

Načítám