Hlavní obsah

Interfotoklub Vsetín 2016 představí oceněné fotografie světových fotografů

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacátý devátý ročník bienále mezinárodního fotosalonu s nejdelší tradicí v České republice, jehož pořadatelem je Dům kultury Vsetín spolu s Městem Vsetín, zná své vítěze.

Foto: DK Vsetín
Článek

Tato prestižní soutěžní akce je přístupná všem amatérským i profesionálním fotografům celého světa a koná se pod záštitou Mezinárodní federace umělecké fotografie FIAP.

Nově je soutěž vyhlašována ve 4 kategoriích - černobílá digitální fotografie, barevná digitální fotografie, digitální fotografie s tématem divoké přírody a kategorie pro fotokluby, které posílají kolekce tištěných fotografií.

Město Vsetín uděluje na doporučení odborné poroty hlavní cenu Grand Prix města Vsetína nejlepší kolekci fotografií v kategorii fotoklubů. Další medaile a čestná uznání jsou udělovány ve všech kategoriích odbornou porotou, včetně ocenění FIAP, IAAP, ČFFÚ.

S minulým ročníkem bienále mezinárodního fotosalonu byl na čestný post prezidenta soutěže uveden prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr.h.c., přední český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života. Za účasti nového prezidenta soutěže zasedla 3. prosince ve Vsetíně tříčlenná porota s předsedou Garikem Avanesianem, MFIAP světově uznávaným fotografem a předsedou českého komitétu FIAPu, k posouzení 1057 soutěžních fotografií od 109 autorů ze 44 zemí světa.

Vítězné a akceptované fotografie budou od 24. ledna do 5. března vystaveny v Galerii Stará radnice a v Zámku Vsetín, kde bude celkem k vidění na 120 nejúspěšnějších fotografií.

„Vsetínský Interfotoklub má mnohaletou tradici, která je zaštítěna poctivou prací kulturních pracovníků, ale také velkou podporou rady města. Situace se na celosvětové fotografické scéně změnila. Přesto aktivita fotoklubů a mezinárodních výstav pro mnoho fotografů stále znamená tu nejvyšší metu. V letošním roce jsme se snažili přistoupit poněkud jinak k výběru oceňovaných fotografií. Porota dala přednost přirozenosti a zachycení mezilidských vztahů před artistním vyzněním díla. Věřme, že nastoupený trend bude akceptován. V umění nejde jen o estetické cíle a formu, ale o obsah a citovou rovinu,“ přiblížil prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr.h.c.

„Jsme velmi rádi, že se výstava, kterou vsetínský salon vyvrcholí, vrací po 4 letech opět zpátky do reprezentativních výstavních prostor Zámku Vsetín a Galerie Stará radnice. Narozdíl od minulých ročníků jsme se letos rozhodli sjednotit otevírací doby obou výstavních prostor, a přizpůsobit po dobu výstavy otevírací dobu galerie otevírací době vsetínského zámku,“ dodal Zdeněk Holoubek z pořádajícího Domu kultury Vsetín.

Slavnostní vyhlášení výsledků a zahájení výstavy fotografií vybraných a oceněných porotou se uskuteční 22. ledna od 15 hodin v Mramorovém sále Zámku Vsetín, kde se o hudební doprovod postará José De La Hoz a Good light band.

Další informace: www.dkvsetin.cz, www.interfotoklub.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám