Hlavní obsah

Hygienici zadrželi a vrátili zásilky potravin, nevyhověly jakostním požadavkům

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici v minulých dnech zadrželi a vrátili do Francie dvě zásilky potravin. V prvním případě se jednalo o více než 21 tun mražených kuřat, v druhé pak pět tun mraženého žluklého másla. Před nedávnem na Vysočině nepovolili hygienici zpracování 43 tun mražené drůbeže z Německa a Polska.

Foto: Leona Roháčková

Konzumaci zkaženého kuřecího masa zabránili veterináři

Článek

"Z 80 namátkově vybraných vzorků kuřat z Francie jich 77 nevyhovělo jakostním požadavkům. Šlo o zásilku více než 21 tun mražených kuřat s droby, jakosti B z Francie," uvedl tiskový mluvčí SVS ČR Josef  Duben.

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj po nahlášení příchodu zásilky mražené drůbeže provedla kontrolu v místě určení v Dolních Jirčanech a odebrala vzorky ze zásilky - 760 kartonů kuřat po 1,3 kg a 989 kartonů kuřat po 1,2 kg. 

Z laboratorního vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Praze 18. října vyplynulo, že 77 vzorků z 80 neodpovídalo požadavkům nařízení Komise (ES) 543/2008. "Jednalo se zejména o porušení celistvosti kůže, zlomeniny, vyčnívající kosti, chybějící části těla, podlitiny a pohmožděniny, droby nebyly kompletní a tělní dutina byla znečištěna žlučí," vypočítal mluvčí.

Z těchto důvodů KVS pro Středočeský kraj zakázala uvedení této šarže na trh a provozovateli nechala ve lhůtě tří dnů možnost vybrat si mezi  vrácením zásilky do místa původu, neškodným odstraněním nebo použití k jiným účelům.

Obdobnou kontrolou nepustila  na Vysočině krajská veterinární správa ke zpracování zásilku 21 tun mraženého strojně odděleného drůbežího masa z Německa kvůli výrazným smyslovým změnám. Druhou zásilkou bylo 22 tun stejně zpracovaného masa, tentokrát z Polska, které mělo nevyhovující značení.

"Z uvedených příkladů  je zřejmé, že povinnost hlásit zásilky přicházející do místa určení má smysl, neboť orgány státního veterinárního dozoru mají vyšší šanci postihnout problémy a zamezit tomu, aby se závadné výrobky dostaly do tržní sítě, popřípadě k dalšímu zpracování," konstatoval ústřední ředitel SVS ČR Milan Malena. 

Veterináři věnují pozornost importovaným potravinám a to se vyplatilo i Krajské veterinární správě pro Ústecký kraj. Ta nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.

"Dne 21. září byla do ČR doručena zásilka mraženého másla. Kontrola zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby," popsal další případ Duben. Celá zásilka byla okamžitě pozastavena a bude buď neškodně odstraněna, tj. zlikvidována v asanačním podniku, nebo vrácena zpět francouzskému dodavateli. 

O případu nevyhovujícího francouzského másla SVS ČR informovala ostatní státy EU systémem rychlého varování RASFF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám