Hlavní obsah

Hvězda světových operních scén Ailish Tynan vystoupí poprvé v Praze - v koncertní dvojroli

Novinky, Lucie Maňourová

Irská sopranistka Ailish Tynan zavítá na pozvání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK do Obecního domu. Přijíždí na zvláštní doporučení hlavního hostujícího dirigenta orchestru Jaca van Steena, se kterým představí 5. a 6. března skladby autorů historicky spjatých s Prahou.

Foto: Lucie Maňourová

Ailish Tynan

Článek

Ailish Tynan je pro tuto příležitost vzácnou zpěvačkou – jako jedna z mála se hodí pro interpretaci skladeb Wolfganga Amadea Mozarta i Gustava Mahlera.  

„Paní Tynan na tento koncert nemíří náhodou. Spojuje totiž v sobě jak soprán mozartovský, tak mahlerovský, tedy lehký a zároveň plný,“ potvrdil dramaturg FOK Martin Rudovský.

S Prahou jsou spojené dvě koncertní árie, které Wolfgang Amadeus Mozart napsal pro zdejší vynikající sopranistku a pražskou přítelkyni Josefinu Duškovou. Ah, lo previdi i legendární Bella mia fiamma, addio, jsou technicky náročné a vyžadují mistrovsky zvládnutý pěvecký styl.

Ailish Tynan zazpívá i ve druhé polovině koncertu – ve finální větě 4. symfonie Gustava Mahlera, pro tohoto skladatele v nezvykle jásavém chvalozpěvu na nebeské radosti, inspirovaném lidovou poezií.

„Mám ráda všechny Mahlerovy symfonie, ale v té čtvrté je něco neuvěřitelně zvláštního. Je tak radostná a plná života, vyzařuje z ní štěstí. Je tam upřímnost a nevinnost v textu, který obsahuje skutečnou hloubku a dodává Mahlerově hudbě velkou sílu,“ uvedla Ailish Tynan.

Gustav Mahler působil v 80. letech 19. století jako kapelník německého divadla v Praze, o 70 let dříve v pražském Stavovském divadle zastával stejný úřad Carl Maria von Weber. Na začátku koncertu zazní předehra k jeho poslední opeře Oberon.

Pražský orchestr tak zahraje v Praze tři autory s tímto městem spojené.

Před druhým, čtvrtečním koncertem se v 18.15 hodin uskuteční v Cukrárně Obecního domu beseda, na které se mohou zájemci setkat s Jacem van Steenem i Ailish Tynan.

Reklama

Výběr článků

Načítám