Hlavní obsah

Hustopečští gymnazisté uspěli v chemických soutěžích

Novinky, Věra Komoňová, Mgr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích dosahují výborné výsledky v jazykových, historických, sportovních, ale i v přírodovědných předmětech, konkrétně i v chemických soutěžích a olympiádě.

Foto: Fotografie školy

Gymnázium T.G.Masaryka, Hustopeče

Článek

V krajském kole chemické olympiády kategorie A, které se konalo loni v prosinci na Přírodovědecké fakultě MU v Brně, zvítězila studentka 3. ročníku vyššího gymnázia Lenka Karpíšková. Zúčastnila se i národního kola chemické olympiády v lednu na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice, stala se úspěšnou řešitelkou a obsadila celkově 11. místo.

Úspěch ji nominoval na postup do výběrového soustředění na mezinárodní chemické olympiády, které se bude konat v dubnu na VŠCHT v Praze a v květnu na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Postoupila do užšího výběru 14 studentů.

Dařilo se i v tzv. Chemiklání

Chemiklání je týmová soutěž pro 3 - 5členné týmy středoškoláků se zájmem o chemii. Pořadatelem této soutěže byla letos v únoru Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice. Týmy řešily soubor teoretických úloh na čas z různých oblastí chemie, od chemie anorganické, přes organickou, biochemii až po chemii fyzikální. Během soutěže mohli nahlížet do jakékoliv papírové odborné literatury. Studenti s sebou vezli v kufrech sešity, učebnice, taháky, skripta, tabulky a odbornou literaturu a taky kalkulačky. Jakákoliv elektronika byla během soutěže ale zakázána.

Obtížnost úloh byla různá. Šlo o úlohy jednoduché, ale i složité, těžší, které studenty dokázaly pěkně potrápit. Některé byly i zábavné a veselé. Soutěž byla připravena jako týmově-úkolová, kdy soutěžící dostávali postupně zadání nejrůznějších chemických úkolů, které se pokoušeli podle svých možností řešit a následně byli hodnoceni podle správnosti řešení a času, potřebného na jeho vytvoření. Soutěž trvala dvě hodiny a tým, který vyřešil nejvíce úloh, zvítězil.

Z Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích byli členy soutěžní skupiny studenti vyššího gymnázia: Lenka Karpíšková, Marek Kodýtek, Magdaléna Dybová a Mikuláš Urbánek. Z 34 zúčastněných týmů z republiky i Slovenska Hustopečští obsadili krásné 9. místo.

Na Chemoklání i chemickou olympiádu studenty připravila Mgr. Olga Reiterová, učitelka chemie.        

Reklama

Výběr článků

Načítám