Hlavní obsah

Humoristická výstava Pavla Kantorka v Kralupech nad Vltavou

Novinky, Barbora Horešovská

Pražský spolek InGarden připravil za finanční podpory města Kralupy nad Vltavou výstavu kreseb humoristy Pavla Kantorka v kulturním domě na náměstí J. Seiferta 706 v Kralupech nad Vltavou. Výstava byla zahájena 3. dubna a potrvá do 31. května.

Foto: Barbora Horešovská

Jedno z děl Pavla Kantorka z kralupské výstavy.

Článek

Nabízí celkem 40 velkoformátových vtipů, informační panel o životě autora a také životopisný panel určený školním dětem. Výstava představuje průřez autorovou tvorbou, je možné si prohlédnout jak starší černobílé kresby, tak barevné vtipy, které již jsou upravované v grafickém programu Corel Draw, na jehož vývoji se Pavel Kantorek dlouhodobě podílel.

Výstava je tematicky různorodá, návštěvníci mohou nahlédnout pod pokličku nejrůznějších profesí, s nadhledem se ponořit do složitostí lidských vztahů a také pobavit u velice oblíbených vtipů se zvířátky.

Pavel Kantorek žil od roku 1968 v Kanadě. Zde se věnoval především svému hlavnímu oboru – teoretické fyzice, ale i zde kreslil, například pro kanadský deník Globe and Mail. O své kreslířské tvorbě říkal: „Vtipy mě napadají v době, kdy řeším nejsložitější problémy časoprostoru, zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek unaven, jako by hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazené zdánlivě nesouvisející situace, a najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie.“

Školící centrum InGarden je výhradním zástupcem autorských práv Pavla Kantorka v České republice od roku 2010. Jeho tvorbu přibližuje pomocí výstav a prodejem tisků a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám