Hlavní obsah

Humoristická výstava kreslíře Pavla Kantorka na dětském hřišti

Novinky, Barbora Horešovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek InGarden za finanční podpory MČ Praha 4 pořádá výstavu kreseb humoristy Pavla Kantorka - umístěna je pod širým nebem na dětském hřišti Kapitol, Nad Vinným potokem, Praha 4. Výstava je ke zhlédnutí od 9. května do 30. června.

Foto: Barbora Horešovská

Jedna z kreseb Pavla Kantorka.

Článek

Vystaveno je 40 velkoformátových tisků, které oživují prostranství multifunkčního hřiště, kde se setkávají všechny generace obyvatel Prahy 4 a i ostatní návštěvníci této lokality. Tematicky výstava představuje průřez autorovou tvorbou, panel s informacemi o životě a díle profesora Kantorka a obsahuje také životopisný panel připravený speciálně pro děti.

Návštěvníci si mohou prohlédnout jak starší černobílé kresby tuší, tak barevné vtipy, které již jsou upravované v grafickém programu Corel Draw, na jehož vývoji se Pavel Kantorek dlouhodobě podílel.  

Autor se proslavil v 60. letech jako skvělý kreslíř a humorista, především svými “zvířátky s podtextem politickým”, jak o svých vtipech hovořil. Do jeho emigrace se kresby objevovaly ve většině časopisů – zejména v Mladém světě a v Dikobrazu.

Kresby publikoval i v Kanadě, například úzce spolupracoval deníkem Globe and Mail. Byl nejen uznávaným humoristou, ale také vědcem, který se zabývá studiem vesmíru a času. Sám propojení vědecké a humoristické kariéry považoval za přirozené: “Vědec musí mít smysl pro humor a naopak - humorista by měl znát logiku.”

Spolek autora zastupuje již od roku 2010 a propaguje jeho tvorbu pomocí výstav a prodejem tisků či originálních kreseb a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou.

Další informace na www.ingarden.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám