Hlavní obsah

Hřejivá vzpomínka v mrazivých dnech: chorvatský Rovinj

Novinky, Dušan Jurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovinj – koupání a romantika minulosti v jednom. Skončil vánoční shon a je načase zamyslet se, kam na letní dovolenou. Rovinj nabízí skvělou dovolenou i pro ty nejnáročnější.

Foto: Dušan Jurek

Na pobřeží

Článek

Rovinj - perla Istrie. Ten, kdo navštívil tohle město na pobřeží Jadranu, nemůže než souhlasit. Kdo nehledá jen prosluněnou pláž, ale i poznání, kdo se rád nechává okouzlit úzkými uličkami a výhledy na rozprostřenou hladinu moře, musí navštívit Rovinj.

Kořeny Rovinje musíme hledat v dobách starověku, kdy se zde usídlil ilyrský kmen Histrů, chovatelé ovcí a rybáři a někdy také piráti. V roce 129 př. n. l. město obsadili Římané a pojmenovali je Ruginum. Jako jedno z prvních měst na istrijském pobřeží se stalo terčem mocenských zájmů italských Benátek a výbojných Janovanů, stejně jako loupeživých pirátů, jimiž byla středomořská oblast smutně proslulá.

Do roku 1763 byla Rovinj ostrovním městem, pak došlo k zasypání mělkého průlivu mezi ostrovem a pevninou a začala se psát nová historie života města. Původní brány, až na tři, byly zbourány, a město se začalo rozrůstat po návrších sousedící pevniny.

Dominantu historického jádra tvoří kostel a zvonice Sv. Eufemie, stojící na základech románského kostela. Samotná zvonice je vysoká 60 m, nejvyšší na celé Istrii, a její stavba si vyžádala dlouhých dvacet šest let. Ostatky světice, která dala kostelu jméno, jsou dnes uloženy v sarkofágu místního kostela a učinily z Rovinje poutní místo, kam na svátek Sv. Eufemie, připadá na 16. září, míří zástupy poutníků z celé Istrie.

Sarkofág však není jediným pokladem zdejšího kostela, jeho zdi zdobí obrazy Giovanniho Contariniho, žáka proslaveného Tiziana. Sochy jsou pak dílem dalšího italského umělce Gerolama Laureata.

Rozhlédneme-li se z vyhlídky kostelní zvonice, spatříme historii i současnost Rovinje. Rovinje zaměřené na turisty, s plážemi a kavárnami. Rovinj pohlcenou turistickým životem.

Projděte úzké uličky na Trg Maršála Tita a vydejte se přístavem s marínou cestou po pobřeží směrem k letovisku Villas Rubin a kempu Polari. Procházka vedoucí ve stínem  borovic halabských promísených s duby cesmínovými, nabídne výhledy na ostrov Svatá Katarína a Crvený otok s komplexem hotelů přístupných přívozem ze zátoky Valdibora.

A co je nejkrásnější, takřka po celé délce cesty se můžeme zchladit v průzračném moři, nabízející místa ke koupání a potápění mezi skalnatými výběžky. Pokud upřednostňujete pláže, pak i na vás zdejší pobřeží nezapomnělo. Pláže jsou tvořeny oblázky, jediná písčitá je v zátoce u Slunečního parku mezi skalním ostrohem Zlatni rog a posledními domy Rovinje.

Pokud se do Rovinje vydáte vlastním vozem, oceníte její polohu ve středu západního pobřeží, která činí lehce dostupnými další skvosty Istrie, jako jsou Poreč s Vrsarem na severu a Pulou na jižní výspě poloostrova.

Samotné město a jeho okolí je pro turistiku spojenou s fotografováním velmi atraktivní. Není zde nouze o romantická zákoutí či stejně romantické pohledy na moře s kouzlem zapadajícího slunce.

Takže až se budete rozhodovat, kam v létě na dovolenou, zkuste Rovinj. Věřte, nebudete litovat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám