Hlavní obsah

Hrdinka nestárnoucí filmové komedie Eva tropí hlouposti se původně jmenovala Patsy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sólo pro komediální talent Nataši Gollové - i tak by se dala charakterizovat crazy komedie o potřeštěné dívce, která chce odhalit nejen tajemství záhorské růže. Film se jmenuje Eva tropí hlouposti a režisér Martin Frič jej natočil před 75 lety.

Foto: archiv autora

Oldřich Nový (Michal) a Nataša Gollová (Eva) v nestárnoucí filmové komedii Eva tropí hlouposti.

Článek

Martin Frič (1902 - 1968) se nechal inspirovat humoristickým románkem tehdy mladičké autorky Fan Vavřincové (1917 - 2012). Filmový scénář napsal Vladimír Peroutka, kameramanem snímku byl Václav Hanuš.

V dodnes půvabném filmu nejen pro pamětníky, který přináší do sebe zapadající zápletky, jiskřivou komiku protagonistů i orchestrální verze dobových swingových šlágrů, si s chutí zahráli už tehdy známí a slavní herci. Zatímco hlavní roli ztvárnila Nataša Gollová (Eva), jejími partnery byli Oldřich Nový (Michal), Zdeňka Baldová (tetička Pavlína), Ella Nollová (Klotylda), Raoul Schránil (tajemník Kučera alias dr. Jiří Novotný), Jiřina Sedláčková (Eliška) a Josef Gruss (Zdeněk Kolář).

V době natáčení bylo hlavní protagonistce 27 let - a tehdy to byl její jedenáctý film. Představitelce tety Pavlíny, herečce Zdeňce Baldové, bylo 54 let. Podle všeho hrála ženu nejmíň o deset let starší, ale vůbec jí to prý nevadilo.

Zajímavé je i to, že tehdejší románová verze byla zasazena do cizího prostředí a že hlavní hrdinka se jmenovala Patsy. To však režisérovi nezabránilo v tom, aby ji ve svém filmu přejmenoval na Evu a celý příběh zasadil do tuzemského prostředí. Sama autorka předlohy po uvedení filmu Eva tropí hlouposti knižní příběh ještě jednou přepracovala.

„To bylo tak. Původně se moje hrdinka, kterou ve filmu hrála Nataša Gollová, nejmenovala Eva, ale Patsy. Román vycházel na pokračování v časopise Ahoj a měl tenkrát takový ohlas, že neunikl ani pozornosti režiséra Martina Friče. Ten ho zfilmoval, což mě samozřejmě těšilo, zvlášť když film byl tak úspěšný a když v něm hrály takové hvězdy. Že to ale bude jedna z nejoblíbenějších filmových komedií, to jsem mohla tenkrát stěží těšit,” řekla před pár lety autorovi tohoto článku Fan Vavřincová.

„Podílela jsem se ještě na scénáři k filmu Hotel Modrá hvězda, který vznikl asi dva roky po filmu Eva tropí hlouposti, ale tam nejsem uvedena v titulcích. A já navíc měla tenkrát jiné starosti. Pár let jsem už byla vdaná, navíc začala válka, a když začali Němci mluvit do českého filmu, řekla jsem si, že počkám. Psaní jsem se ale stále věnovala. Moje romány vycházely na pokračování v časopisech, aby později dostaly i svou knižní podobu,” dodala Fan Vavřincová, která se později proslavila i jako autorka slavného televizního sitcomu Taková normální rodinka.

Slavná autorka ráda zavzpomínala i na slavnostní premiéru komedie Eva tropí hlouposti: "Každá filmová premiéra v Praze byla samozřejmě velkou společenskou událostí, ale já to zase až tak moc neprožívala. Pravda, přijely filmové hvězdy, přišlo nadšené publikum, proběhly proslovy i gratulace - a všechno bylo velkolepé, ale já tohle všechno brala tak nějak normálně a v klidu."

Faktem zůstává, že tento dodnes půvabný film přináší mimořádně milou, příjemnou a nestárnoucí zábavu i po všech těch letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám