Hlavní obsah

Hrát v laboratořích si můžete o prázdninách v Techmanii

Novinky, Alena Lochmannová

Fyzika, biologie a chemie jsou zábavné vědy, díky nimž můžeme poznat skryté tváře světa kolem nás. Právě tak je představuje prázdninová nabídka v laboratořích plzeňského Techmania Science Center.

Foto: Techmania Science Center

Návštěvníci si mohou o prázdninách v Techmanii zkusit práci s detektory záření nebo zjistit, zda je plzeňské pivo doopravdy zásadité.

Článek

Lidé si tu mohou zkusit práci s detektory záření nebo zjistit, zda je plzeňské pivo doopravdy zásadité. Zruční kutilové zase mohou vybírat z programu zdejších dílen, kde si mohou vyrobit píšťalku nebo motorku.

"Návštěvníky překvapuje zjištění, jak kyselé jsou nápoje, které denně pijí. Mne zase překvapila jedna rodina, která si přinesla ke zkoumání své vlastní nápoje. Zjistili jsme tak, že káva je kyselá, ale přidá-li se do ní mléko, stane se zásaditou," říká Jana  Weiszensteinová, garantka chemické laboratoře, která připravila program nazvaný Chemie z kuchyně.

V něm návštěvníci obdrží ochranný plášť a za použití laboratorních kádinek, odměrných válců, pipet a dalších pomůcek měří různými metodami pH džusu, vody, čaje, minerálky, coly či piva.

Hned v úvodu prázdnin si to vyzkoušely i dvě čtrnáctileté dívky, které do plzeňského Techmania Science Center přijely z Ústí nad Labem.

"Moc se mi líbilo vybavení laboratoří. Na našem gymnáziu takové nemáme," pochvaluje si Barbora Panská. "Mne chemie zajímá, ačkoli jsme ji ve škole ještě neměli. Budeme ji mít teprve teď, v osmé třídě. Takže jsem byla zvědavá na laboratoře," dodává Jana Staňková.

Když dokončily měření pH nápojů, dozvěděly se, proč tonik pod UV lampou svítí nebo co se stane, když do coca-coly hodí živočišné uhlí, vydaly se obě dívky do laboratoře biologické. Tady na ně čekalo například zkoumání, co se skrývá v listech rostlin. V laboratoři fyzikální si pak mohly vyzkoušet práci s detektory záření a dozvědět se leccos pozoruhodného o radioaktivitě.

Prázdninový program dílen v Techmania Science Center zase pamatuje na tatínky s dětmi. Mohou si tu zkusit svoji zručnost a technické myšlení při výrobě píšťalky nebo motorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám