Hlavní obsah

Hrály si děti z mníšeckého zámku na školu?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Mníšku pod Brdy bydlely i děti, a tak si při návštěvě soukromých komnat posledních majitelů mohou návštěvníci prohlédnout také zařízený dětský pokojík. Mníšecký zámek nabízí dva prohlídkové okruhy i speciální programy pro rodiny s dětmi.

Foto: Anna Čelouchová

Hračka školní třídy s tabulí, katedrou, lavicemi i vyučovacími pomůckami. To vše v prostoru o velikosti zhruba 80 x 50 x 45 cm.

Článek

Jak a s čím si hrály děti před sto lety? Podobně jako ty dnešní, dokud neobjeví kouzlo tabletů a počítačových her. Mezi hračkami v dětském pokojíčku mohou návštěvníci zámku Mníšku pod Brdy s překvapením objevit hry, které znají z dob svého mládí. Karty a puzzle, plyšové medvídky, panenky a kolébky, hru na dostihy a sázky, malého rybáře a mnoho dalšího.

Mezi nejkrásnější a nejzachovalejší hračky patří maketa školní třídy. Vypadá jako opravdická třída ze starých časů. Zámecké děti si představovaly, jak sedí v lavicích a poslouchají pana učitele stojícího za katedrou s rákoskou v ruce. Děti ze zámku totiž do obyčejné školy nechodily, protože měly svého soukromého učitele a vychovatele.

Hračka obsahuje ve zmenšené podobě vše, co v tehdejší škole nesmělo chybět. Je tu nástěnná mapa, tabule i houbička na její mytí, katedra a lavice, mezi okny visí obrázky se zvířátky k výuce přírodovědy a v oknech jsou dokonce i funkční rolety. A co bylo v každé správné škole nepostradatelné? Přece oslovská lavice. Stojí v zadním rohu třídy a zlobivé děti sem chodily na hanbu.

Školní třídu, dětský pokojík a další hračky uvidíte při návštěvě druhé prohlídkové trasy zámku, kde se nacházejí zařízené soukromé pokoje posledních pánů. Na prvním okruhu jsou naopak k vidění reprezentační místnosti, kam přicházeli zámečtí hosté.

Pro rodiny s dětmi jsou navíc o víkendech připraveny speciální zábavné prohlídky. Třeba Pohádková s princeznou, O strašidýlkách nebo Putování za zámeckými skřítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám