Hlavní obsah

Hradní galerie uvádí: Kapitoly z dějin Jantarové stezky

Novinky, Josef Zajíc

Nové Muzeum Jantarové stezky v prostorách Hradní galerie Slezskoostravského hradu nabízí návštěvníkům pohled na unikátní římské mince, kamenný reliéf nebo jantarový náhrdelník z 15. století.

Foto: Josef Zajíc

Slezskoostravský hrad.12.11.2015 Výstava Kapitoly z dějin Jantarové stezky.

Článek

Jantarová stezka je jednou z nejznámějších a nejstarších dálkových komunikací v Evropě. Její hlavní větve vedly od pravěku přibližně v severojižním směru od Baltského a Severního moře do středomořské oblasti a na Balkán.

Důležitým komunikačním koridorem na její trase byla již od pravěku Moravská brána a oblast pozdějšího Ostravska. Svou stopu zanechala  Jantarová stezka v řadě míst dnešního Moravskoslezského kraje a také město Ostrava vyrostlo na jedné z jejich větví nad brodem přes řeku Ostravici.

Tématem výstavy, připravené týmem Muzea Jantarové stezky pod vedením PhDr. Davida Majera, však nejsou jen cesty a obchod. Skutečnost, že si autor všímá více problematiky obchodu, dopravy a obecně cestování, je možno vnímat jako historickou metodu a prostředek vedoucí nejen k rekonstrukci průběhu Jantarové stezky, ale i k interpretaci dějinného obrazu oblasti, které spojovala.

Výstava je koncipována v jednotlivých uzavřených segmentech: Jantarová stezka (Jantar je fosilní pryskyřice z jehličnanů) v pravěku, Římská říše, Aquilaia, Lodě a lodní doprava, Velká Morava, Ostrava na Jantarové stezce.

Z vystavovaných exponátů je nutno zmínit například kompletní hrobové výbavy z doby bronzové, dále skvěle dochovanou římskou čutoru na vodu z 2. století n. l. Na výstavě je k vidění také kolekce pravěkých pazourkových seker či detailní model severské lodi z Nydamu z počátku 4. století n. l.

Expozice obsahuje 26 infomačních panelů s fotografiemi, nákresy a mapami a také devět vitrín s vzácnými exponáty.

Výstava je otevřena do letošního 31. prosince. Hradní galerie je otevřena: listopad úterý až neděle od 10:00 do 16:00, prosinec pondělí až neděle od 10:00 do 18:00.        

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám