Hlavní obsah

Hrad Svojanov se promění v autosalon

Novinky, Květa Korbářová

Automobilům letos na hradě Svojanov netradičně zasvětí první červnový víkend. Sraz si zde totiž dali majitelé moskvičů.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se o víkendu 2. a 3. června 2018 setkají majitelé moskvičů. Kastelán Miloš Dempír také jeden vlastní.

Článek

„Sám jsem majitelem tohoto vozu, proto jsem pořadatelům nabídl možnost, uspořádat sraz přímo na hradě. Přijde mi stylové do historického prostředí umístit tato auta,“ odtajnil záměr svojanovský kastelán Miloš Dempír.

Pro návštěvníky, kteří si auta budou moci prohlédnout, to bude zajímavá atrakce. Pořadatelé předpokládají, že na Svojanov dorazí 40 až 50 vozů známé značky. Výletníci se s nimi budou setkávat po celém hradním areálu. „Ty nejzajímavější budou na hradním nádvoří, ostatní v postranních komunikacích,“ upřesnil kastelán.

Sraz začne v sobotu 2. června v devět hodin ráno. Během dopoledne nebude chybět přehlídka jednotlivých vozů a samozřejmě také burza náhradních dílů. Hodinu po poledni se šoféři se svými moskviči vydají na spanilou jízdu do Bystřice nad Pernštejnem. Návrat na hrad je plánovaný na 16.30 hodin. Motoristé budou se svými, dnes už veterány, rovněž soutěžit o ten nejhezčí.

Moskevská automobilka začala moskviče vyrábět ve 30. letech minulého století. „Nejstarší kousky ale u nás neuvidíme, protože do Československa se začaly dovážet až v šedesátých letech,“ podotýká Miloš Dempír. Výroba moskvičů skončila počátkem tohoto století.  

Návštěvníci památky po dobu konání akcí nepřijdou o komentované prohlídky empírového paláce s unikátní kopií pohřební koruny Přemysla Otakara II., středověkého sklepení opředeného legendami o hradu, mučírny a domu zbrojnošů, ani o procházky v zahradách a výstup na hlásku.

Hrad Svojanov je v červnu otevřený po celý týden, vždy od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám