Hlavní obsah

Hrad Malenovice zavírá kvůli opravám statiky

Novinky, Barbora Janečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snoubenci, kteří si řeknou v sobotu 1. října své „ano“ na hradě Malenovice, budou patřit na delší dobu k posledním návštěvníkům této oblíbené památky. Úplně poslední možnost vstoupit do prostor středověkého hradu budou mít zájemci v neděli 2. října, a to od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Foto: Barbora Janečková

Stěhování zoologické expozice

Článek

Poté se až do dubna 2018 brány hradu pro veřejnost uzavřou, s výjimkou listopadových Zlínských slavností vína a prosincového  Vánočního jarmarku

„Plánovaná oprava statiky historického objektu hradu je zcela nezbytná. Návštěvnost hradu v posledních letech každoročně stoupala a já věřím, že nám návštěvníci zůstanou věrní, i když bude hrad po celý příští rok mimo provoz. Pokud to podmínky stavby dovolí, rádi bychom v sezóně 2017 zachovali přístupnou alespoň hradní hájenku s expozicí „Dřevo, proutí, sláma,” konstatoval ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec.

Investorem akce je Zlínský kraj a investice si vyžádá náklady 21,3 miliónu Kč. Na pracovníky muzea čeká podle Hrubce několikaměsíční vyklízení hradních expozic a depozitářů a stěhování do náhradních prostor. Od ledna 2017 začnou stavební práce, které potrvají až do jara 2018.

„Hrad bude skutečně definitivně uzavřen už od října, ale jeho venkovní prostory využijeme do konce roku ještě dvakrát. V sobotu 19. listopadu poskytujeme nádvoří a prostor před hradem pořadatelům Zlínských slavností vína a nakonec jsme se rozhodli opět uspořádat i vlastní Vánoční jarmark,“ prozradila Milena Dvořáková z MJVM ve Zlíně. Tradiční akce se uskuteční v sobotu 3. prosince od 10 do 16 hodin.

Hrad Malenovice se před uzavřením dočkal dalších návštěvnických rekordů. Jen na prázdninové noční prohlídky se vypravily na hrad ležící asi 5 km od Zlína téměř dva tisíce osob a velký zájem byl i o Den pro přírodu, Probouzení hradu nebo speciální prázdninové prohlídky pro malé děti. Celková návštěvnosti hradu za období od dubna do srpna letošního roku činila 18 800 osob, což o 5 tisíc více než v roce předchozím.

„K metodice počítání návštěvnosti je třeba dodat, že v letošní sezóně byl zaveden jeden spojený prohlídkový okruh zahrnující hrad, hájenku a zoologickou expozici a návštěvníci byli evidováni na každé z těchto částí zvlášť,“ vysvětlila Milena Dvořáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám