Hlavní obsah

Hrad Colditz věznil spojenecké „útěkáře“ i generála Aloise Šišku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Colditz nedaleko Drážďan byl za války proslulým vězením pro spojenecké letce a důstojníky. V jeho zdech seděli letci, kteří se pokusili o útěk z jiných táborů. Věznili tu ale také mj. zakladatele SAS Stirlinga, polského generála Bóra-Komorowského, Aloise Šišku, pozdějšího čs. generála.

Foto: Vratislav Konečný

Colditz vypadá naprosto nepřístupně, ale utíkalo se

Článek

Utíkali Němcům pod nosem

Mohutný hrad v malém saském městečku je zčásti muzeem, druhá, větší část je provozována jako hotel a kongresové centrum.  

V týlu fronty, s malou nadějí na útěk, byli na Colditzu internováni spojenečtí letci, v táboře, který nesl označení Oflag IVC. Zkratka je označením pro důstojnický tábor.

Ne všichni letci skončili v zajateckých táborech, řada z nich prošla věznicemi gestapa nebo vojenskými nemocnicemi. Na zajaté letce z okupovaných území – Čechy, Morava, Polsko – Němci automaticky nahlíželi jako na zrádce a při zjištění jejich pravé totožnosti jim automaticky hrozil trest smrti.

Přestože se jednalo o velmi střežený objekt, pokusů o útěk zde bylo mnoho, až německý velitel musel pohrozit vysokými tresty i smrtí. Některé z úniků  byly velmi kuriózní. Od běžného podhrabávání až k vykopávání tunelů. V táboře byla ilegální krejčovská dílna, takže se šily uniformy a dokonce i dámské kostýmy. Uvěznění si sestrojili výkonnou vysílačku, takže věděli, co se děje na frontě i co Němci chystají.  

Měli funkční kluzák

Největší trumfem bylo sestrojení funkčního kluzáku, ale blížil se konec války a vězni pod pohrůžkou trestu smrti museli útěk vzdát. Je tu vystavena řada předmětů, které letci k útěkům používali - převleky, falešné dokumenty, i zmíněný kluzák.

Velmi oblíbený byl letec Čeněk Chaloupka, který byl “hnacím motorem“ útěkářů. Vězněn tu byl i pilot Josef Bryks, jehož umučili v Jáchymově, Vilém Bufka a další. O útěku byl natočen film.

Vězně osvobodila americká armáda.  Za zmínku jistě stojí, že zde byli někteří ze zajatců z  tábora v Saganu, nyní Zagań v Polsku, kde se zajatci dostali z tábora vyhrabaným tunelem. Němci tehdy rozpoutali velké represálie a nedbajíc mezinárodních úmluv jich na přímý Hitlerův rozkaz padesát popravili. Událost byla zfilmována jako „Velký útěk“ se slavným Steve McQueenem v hlavní roli.  

Související témata:

Výběr článků

Načítám