Hlavní obsah

Hračky od šumavského řezbáře pomáhají dětem v sušické nemocnici

Novinky, Alena Lochmannová

Pomocí originálních hraček zpříjemňují lékaři nemocným dětem pobyt v sušické nemocnici. Na hračky si mohou děti v nemocnici malovat, pak si je odnesou domů. Zadarmo je do nemocnice dodává řezbář Karel Tittl z Velhartic, který je na Šumavě známý výrobou betlémů.

Foto: Pavel Pechoušek

Pomocí originálních hraček zpříjemňují lékaři nemocným dětem pobyt v sušické nemocnici.

Článek

Dvanáctiletá Marie Hrubcová byla ošetřena na dětském oddělení sušické nemocnice se silnou angínou. Zdejší primář oddělení Jiří Skala ji předepsal antibiotika a 14 dní v klidu na lůžku, domů si navíc odnesla malého dřevěného kozlíka, originální hračku od šumavského řezbáře Karla Tittla. „Udělalo mi to radost. Chvíli jsem zapomněla na bolest v krku. Doma si kozlíka vybarvím a navíc budu mít krásnou památku,” uvedla bledá Maruška.

Hezkou vzpomínku v podobě malého dřevěného kohouta si z nemocnice odnese i Kristýna Michálková z Olšan u Horažďovic, které sušičtí lékaři minulý týden operovali zánět slepého střeva. Teď se zde po operaci zotavuje. „Kohoutek bude moc hezká ozdoba do bytu, když ho uvidím, tak si vzpomenu na své slepé střevo,” s úsměvem řekla šestnáctiletá Kristýna.

Více než stovku dřevěných hraček přinesl dnes do nemocnice Karel Tittl, známý šumavský řezbář, který je známý především výrobou betlémů. „Tematicky jsem se při výrobě zaměřil na Velikonoce, ale také na les, který mají děti rády. Proto jsem dětem vyrobil kohoutky, kozlíky, koníky, ale i jeleny, srnce nebo také slony,” uvedl Tittl.

Zvířátka podle svých slov vyrábí po večerech, když má hotovou svou práci, která ho živí. „Manželka mi kolikrát musí v noci zamknout dílnu, abych nerušil vesnici. Snažím se dětem pomoci, mohl bych si sednut k televizi, ale když si vzpomenu na malé nemocné marody, tak vím, že jim to udělá radost,” doplnil Tittl, který bydlí ve Velharticích na Klatovsku, kde ho kontaktovala náměstkyně nemocnice Anna Havlovičová. „Vím, že má pan Tittl zlaté srdce a rád pomáhá, tak jsem ho oslovila a  našim dětem pomohl již po druhé,” vysvětlila Havlovičová.

„Karla Tittla máme moc rádi, protože dětem pobyt opravdu zpříjemní. Když se na nás děti dívají s nedůvěrou, tak nám taková hračka, takový dárek, který si při vyšetření mohou i vybarvit, může nepříjemnosti vyplývající z pobytu či pouhé vyšetření v nemocnici hodně zmírnit,” uzavřel primář dětského oddělení sušické nemocnice Jiří Skala.

Reklama

Výběr článků

Načítám