Hlavní obsah

Hraběnka Kastová, její vnučka i princezna Anička zvou na návštěvu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy můžete o víkendu 21. a 22. února na speciálních prohlídkách pro dospělé potkat hraběnku Kastovou i její vnučku a na prohlídkách určených dětem zámeckou princeznu Aničku, se kterou si budete vyprávět o pohádkách.

Foto: Anna Čelouchová

V mníšeckém zámku probíhají "Prvorepublikové prohlídky", na které zve vnučka paní hraběnky.

Článek

Před devadesáti lety sedávala paní hraběnka Terezie Kastová přesně tak, jak ji možná uvidíte i vy, návštěvníci mníšeckého zámku. Pohodlně se usadila v odpočinkovém koutku obývací koupelny, dopřávala si odpolední kávu a čekala na manžela, až se vrátí z pochůzky po lese.

Největší kratochvílí pana barona Theodoricha Kasta bylo jen tak se procházet revírem, sám nebo jen s pobočníkem, užívat si ticha, pozorovat zvěř a sem tam si vystřelit. Jeho šatny a soukromé komnaty tomu také svým vybavením plně odpovídaly. Pan Kast vlastnil velkou sbírku loveckých ručnic, mnoho mysliveckých obleků, klobouků a plno zajímavých pomůcek. U východu z obývací koupelny, kudy se odcházelo po arkádové chodbě ze zámku, spatříme na věšáku část jeho vybavení.

Například sedací hůlku. Kam by se v lese posadil na čekanou? Přece nemůže na pařez, když je to pán ze zámku... A tak zabodne hůl, opře ji o strom, sklopí a posadí se. Mnozí dnešní myslivci a rybáři podobné sedací hole nebo trojnožky používají i dnes.

Vidět můžeme také jeho oblíbený klobouk zvaný tyrolský s ptačím perem a kamzičími štětinami, který neodkládal ani při focení, ani když se nechal portrétovat, nebo pouzdro na dalekohled, na náboje, brašnu s řemeny na ulovenou pernatou zvěř.

Více se o životě posledního zámeckého pána, barona Theodoricha i jeho ženy hraběnky Terezie, dozvíte na Prvorepublikových prohlídkách s vnučkou paní hraběnky. Spolu s ní navštívíte komnaty s jejich soukromým apartmá, jež jsou zařízené stejně jako tehdy. Těšit se můžete i na setkání s její babičkou, samotnou paní hraběnkou, a zajímavé vyprávění, které byste jindy neslyšeli. Prohlídky probíhají v sobotu 21. února od 12:30 hodin, v neděli 22. února od 13:15 hodin.

Na děti čeká pro změnu zámecká princezna Anička. I ta pozve své návštěvníky na poutavé povídání, zavede je do překrásných velkých i malých komnat a spolu se zatoulají do světa pohádek. Princezna Anička musí ale děti na prohlídkách požádat o pomoc při hledání. V každém zámeckém pokoji se totiž jedna pohádka schovala a vy je musíte všechny najít. Jinak byste, děti, ze zámku netrefily ven.

Víte, kdo nosí bílý čepeček, kdo červený a kdo pro změnu zelený a k tomu dlouhý plnovous? Určitě všechny pohádky vypátráte. A nezapomeňte také navštívit pohádkové bytosti v Kouzelném sklepení zámku ani výtvarný ateliér, kde si můžete vytvořit něco na památku.

„Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou“ začínají v sobotu 21. února ve 14:00 a 15:15 hodin, v neděli 22. února v 10:30 a 11:45 hodin. Netradiční prohlídky pro děti i pro dospělé doporučujeme rezervovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám