Hlavní obsah

Houbový guláš či houbová topinka. Slovácko bude o víkendu vařit speciality

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholí sezona houbařů a na Slovácku to znamená, že mykologové v Ratíškovicích a Salaši pořádají oblíbené výstavy hub. Na obou místech bude možné ochutnat houbové speciality. V sobotu celé odpoledne, v neděli celý den.

Foto: Zdeněk Šmýd

Výstavy ukáží pestrou nabídku hub v slováckých lesích.

Článek

Desítky druhů hub ve stovkách exemplářů sbírají členové místního mykologického kroužku většinou až v posledních dnech před výstavou v blízkém i širokém okolí obce. K akci konané v hasičské zbrojnici už neodmyslitelně patří i výborná kuchyně – houbový guláš, houbová polévka, houbová topinka. Ještě se nestalo, že by některé z jídel v neděli večer zůstalo nesnědené.

Shodou okolností se téměř totožná akce koná v ty samé dny a dokonce i přibližně stejné hodiny v další slovácké obci, Salaši u Velehradu.

Za houbami do Chřibů 

V sobotu bude ale možné si i výborně „zahoubařit“. Ve Vřesovicích u Kyjova turistický oddíl pořádá oblíbený turistický pochod za krásami Chřibů a v této zalesněné vrchovině momentálně skutečně rostou. Na výšlap proto vyrazte rozhodně s košíkem.

Nejbližší víkend je ale svatováclavský, což znamená i bohatý na krojované hodové oslavy. V období svatého Václava se konají v mnoha slováckých obcích. Obzvlášť pestré očekávejte například ve Veselí nad Moravou nebo v Dolních Bojanovicích. A pokud vás zajímá zemitý folklor slováckého Horňácka, máte možnost si ho do sytosti užít v sobotu v Hrubé Vrbce, kde se koná speciální folklorní pořad Hudecký den se vzpomínkou na osobnosti horňáckého folkloru. Vystoupí cimbálové muziky, pěvecké sbory i sólisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám