Hlavní obsah

Houbaři hledající lysohlávky mohou najít vážné zdravotní problémy i střet se zákonem

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za drobnou houbičkou s temně hnědou hlavou vyrážejí do lesů milovníci halucinací. Sběračům lysohlávek totiž začala sezona. Lysohlávky, kterých je bezmála sto osmdesát druhů, rostou na celém území republiky. Jejich účinky připomínají drogu LSD, zákon je proto řadí mezi omamné a psychotropní látky.

Foto: Leona Roháčková

Většina lysohlávek neobsahuje halucinogenní látky. Několik z nich ale obsahuje psilocin a psilocybin, v menší míře také baeocystin a norbaeocystin.

Článek

Lysohlávky rostou od září do konce listopadu a dají se najít téměř všude. Rostou na nejrůznějších podkladech: na trusu, na mechu, na půdách, travnatých plochách i na tlející dřevěné drti. Spolehlivým identifikačním znakem je "modrání", které se dostaví po pomačkání či natržení plodnice.

"Lysohlávky si musí člověka najít," tvrdí jednadvacetiletý Ilja z Prostějovska, který houbičky užívá syrové, ale také je rozemílá a vaří z nich odvar. „Taky je přidávám do jídla a suším, abych měl zásobu na celý rok,“ pochlubil se mládenec, který se podle svých slov otravy nebojí.

Jiného názoru je prostějovská lékařka Markéta Kalčíková. „Dlouhodobé užívání těchto hub může vést k patologickým změnám vnitřních orgánů, především jater. Houba není vhodná pro lidi, kteří se snaží uniknout před svými problémy,“ komentovala konzumaci lysohlávek s tím, že vlivem halucinací může dojít u člověka k sebepoškození, někdy dokonce k sebevraždě. Lysohlávka má totiž podobné účinky jako droga LSD. Ovlivňuje prostorové a časové vnímání, způsobuje halucinace, rozostřuje barvy. Mezi lidmi, kteří chtějí takto experimentovat, je oblíbená pro svou dostupnost. Podle odborníků je  velmi rozšířená. Drogově závislí ji často berou jako zpestření, která nic nestojí.

"Lysohlávka je  nebezpečná. Její uživatelé totiž nemají šanci odhadnout množství halucinogenní látky v houbě. Ta se liší podle půdy, kde houba roste.  Při vysoké dávce už nejde o zajímavé halucinace, ale o deformaci vnímání. Pokud uživateli houba nesedne, přijde paranoidní stav, ze kterého se člověk dostává jen těžce,“ varuje známý olomoucká mykolog Jiří Lazebníček.

Kromě psychických účinků škodí houba také játrům. Při častém užívání může přivodit i cirhózu. 

O škodlivosti konzumace lysohlávek se přesvědčili i dva mladí lidé z Jihlavska. Jednadvacetiletý mládenec naservíroval své mladistvé kamarádce v pátek 28. října lysohlávkový čaj.  "Kolem čtvrté hodiny v noci uvařil ze sušených hub čaj, který dívka vypila. Poškozená věděla, z čeho je nápoj připraven. Následně se však začala chovat velmi agresivně a po sedmé hodině ráno byla do bytu přivolána policejní hlídka," popsal případ Martin Jůzl z jihlavské policie.

Když policisté zjistili, že dívčino chování souvisí s její silnou intoxikací psychotropní látkou, okamžitě přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Dívka byla převezena k hospitalizaci do jihlavské nemocnice, mladého muže policisté zadrželi a umístili do policejní cely. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání na svobodě.

"Za spáchaný přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí pachateli trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let," dodala mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám