Hlavní obsah

Hostem předposledního Palubního deníku bude Miroslav Zikmund

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezapomenutelné setkání nejen s divadelním Hanzelkou se Zikmundem, ale také se skutečnou předlohou jednoho z nich, cestovatelem Miroslavem Zikmundem, slibuje předposlední uvedení inscenace Palubní deník Hanzelky a Zikmunda v Městském divadle Zlín.

Foto: Zdeněk Němec

Miroslav Zikmund s herci Radoslavem Šopíkem a Luďkem Randárem po premiéře Palubního deníku

Článek

Na programu je v úterý 21. ledna od 17.00 ve Velkém sále. Po představení bude následovat beseda a autogramiáda s Miroslavem Zikmundem. Na toto představení mohou diváci využít i oblíbené služby hlídání dětí v divadle – předplatitelé mohou svěřit své ratolesti do péče chův z Aktivně životem zcela zdarma.

Příběh dvou parťáků zapálených pro dobrodružství a poznávání vzdálených krajů, od jejich seznámení v roce 1938 až do smrti mladšího z nich, sepsal podle cestovatelských deníků a ve spolupráci s Miroslavem Zikmundem dramaturg Vladimír Fekar. Světovou premiéru měl na zlínských divadelních prknech v březnu 2013.

„V roce 1938 se zrodil sen, který dostal o třicet let později dostal těžkou ránu. Cestovatelský i životní příběh Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda uháněl odvážně našimi komplikovanými československými dějinami tak, jak elegantní kola jejich Tatry 87 svištěla pouští, horami a prachem cest, a pak se náhle zadrhl. Na dvacet dlouhých let,” připomenul Fekar.

V hlavních rolích se představí Pavel Vacek, Zdeněk Lambor, Radoslav Šopík a Luděk Randár.

V úterý 28. ledna zahrají divadelníci Palubní deník v rodném městě Miroslava Zikmunda, v Plzni. Představení se uskuteční přesně v den, kdy uplyne 66 let od výstupu Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky na Kilimandžáro, jenž byl součástí jejich první společné výpravy do Jižní Ameriky a Afriky.

Mimořádná bude i derniéra Palubního deníku, která je naplánovaná na sobotu 15. února, tedy přesně v den, kdy uplyne 11 let od smrti Jiřího Hanzelky a den poté, co Miroslav Zikmund oslaví 95. narozeniny. 

Reklama

Výběr článků

Načítám