Hlavní obsah

Horkovzdušné balóny se vznášely nad Hejnicemi

Novinky, Jiří Částka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hejnicích, podhůří Jizerských hor, se ve dnech 12. až 14. února konalo druhé setkání pilotů, posádek a fanoušků horkovzdušných balónů s názvem Cimrmanova žárovka, kterou pořádají Hoši v Koši, regionální provozovatelé balonového létání z Albrechtic u Frýdlantu.

Foto: Jiří Částka

Zahájení akce v pivovaru Albrecht.

Článek

Ještě v polovině týdne nebyla předpověď počasí podle pořádající společnosti Hoši v koši vůbec optimistická a letová část akce tak byla v ohrožení, nicméně nakonec se ale počasí alespoň na jeden den umoudřilo - oko diváka lačného po balónech ve vzduchu si tak přišlo na své.

Po pátečním zahájení akce v zámeckém pivovaru Albrecht ve Frýdlantu, kde na posádky čekala prohlídka pivovaru s odborným výkladem a nezbytnou ochutnávkou speciálně pro tuto akci uvařeného piva Philipp, se v sobotu dopoledne povedlo realizovat let z náměstí před kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích a okolních ploch.

Startu se zúčastnilo šest balónových posádek pod dohledem hojného počtu diváků, kteří přišli akci podpořit - někteří dokonce fandili přímo z oken okolních domů a paneláků. Všechny balóny nakonec po zhruba hodinovém letu v mírném oparu bezpečně přistály u sebe poblíž větrné elektrárny na novoměstské silnici.

V neděli již počasí letu nepřálo, takže tento let zůstal jediný a plánovaný pokus o přelet Jizerských hor se tak letos neuskutečnil. Nezbývá než doufat, že snad za rok bude počasí a vítr příznivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám