Hlavní obsah

Horizonty mlhy – výstava fotografií v Technickém muzeu Brno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu fotografií Ireny Armutidisové pod názvem Horizonty mlhy v Technickém muzeu Brno zahájila vernisáží 21. března. Potrvá do 4. září.

Foto: Petr Michl

Článek

Umělecká tvorba známé fotografky, která působí v Brně, se koncentruje k několika klíčovým tématům. Náleží sem akty, portréty, v posledním období zejména krajina.

Horizonty mlhy představují dvacet pět fotografií krajin, které spíše než reálný obraz přinášejí dojem, pocit z určitého místa. Diváku se prezentují fotografické obrazy, často minimalistické, někdy blízké abstraktnímu umění. Zachycují podstatné, co Armutidisová vnímá, to fundamentální v krajině, u některých obrazů si možno představit až jakousi „prakrajinu“. Takto, velmi účinně, oslovují zejména díla v odstínech šedi, v souladu s názvem výstavy „Horizonty mlhy".

Profesor Jiří Kroupa zdůrazňuje, že fotografické obrazy nejsou dokumentárními momentkami, ani vědeckým zobrazením. „Jejich prvotním účelem je mnohem spíše umožnit divákovi vizuálně prožít něco, co sám již dlouho neviděl, ale co se stalo viditelným fotografce v krajině.“  

Irena Armutidisová od roku 2001 vede Kabinet fotografie na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Ve svém díle se věnuje nejen autorské fotografii, ale i užité fotografické práci. Úspěšné byly fotografické cykly, stejně jsou ceněny snímky, přibližující umělecká díla a architekturu. Její práce jsou zastoupeny v českých i zahraničních sbírkách a galeriích.

Součástí výstavy, či spíše upoutávkou je malá galerie fotoaparátů, jak je přinášela doba a technický pokrok. Od včerejška k dnešku, od flexarety…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám