Hlavní obsah

Horažďovičtí hasiči oslavili třicátiny svého sboru

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 27. listopadu oslavili hasiči v Horažďovicích 30 let od založení profesionálního sboru. Popřát jim k výročí přišli zástupci města, ostatních složek IZS a také jejich bývalí kolegové.

Foto: HZS Plzeňského kraje

V roce 1985 vznikla profesionální požární stanice, tehdy jako 2. stanice v okrese Klatovy.

Článek

K významnému jubileu dostala hasičská stanice "nový kabát", na podzim tohoto roku byla ukončena rekonstrukce vnějšího pláště budovy a střechy včetně zateplení celého objektu.

V roce 1985 vznikla profesionální požární stanice, tehdy jako 2. stanice v okrese Klatovy. Denní místnost a místnost pro spojaře byla zřízena v provizorních podmínkách hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů.

Prvním velitelem stanice se stal František Velíšek. Ve svých počátcích se na stanici přijímala tísňová volání na linku 150. Jednotka tehdy vyjížděla v dnes již nepředstavitelném početním stavu 1 + 1, mnohdy také 1 + 0. Pohotovost často zajišťovala manželka velitele Velíška, svým způsobem tedy byla i ona nepostradatelným členem jednotky.

Prvními zásahovými vozy byly CAS 25 RTHP a CAS 32 T 148.  Vybavení technikou se postupně zlepšovalo, ale většinou se jednalo o starší techniku přebíranou od hasičů z Klatov nebo různých podniků.

„Zde je nutno vyzdvihnout obrovské nasazení všech příslušníků, které bylo potřeba pro udržení techniky v provozu, jejím zdokonalováním, údržbou a mnohdy také opravami, které by si nezadali ani s opravami  autorizovaných servisů,” řekl současný velitel stanice npor. Mgr. Petr Papoušek.

Při svém proslovu zmínil i vývoj používané výpočetní techniky, spojových prostředků a příjmu tísňového volání. Při té příležitosti vzpomenul i na doby, kdy plk. Ing. František Pavlas – současný krajský ředitel, společně s Janem Hovorko, probděli nejednu noc při montáži radiostanic či zprovozňování různých počítačových systémů.  

Hasiči si svojí prací postupně získávali respekt společnosti a jejich zásahová činnost se začala výrazně rozšiřovat. Například i zde, na malé stanici, vznikla úspěšná lezecká skupina pod vedením Karla Štěpána.

„Celá doba existence profesionální jednotky je charakterizována velmi těsnou spoluprací s jednotkou dobrovolnou, založenou na kamarádských vztazích. Bez ní si osobně nedovedou představit tak vysokou kvalitu práce, kterou obě jednotky dnes a denně předvádějí,” poděkoval velitel oběma jednotkám. Slova díků vyslovil i zástupcům městského úřadu - odboru investic, ekonomickému odboru, odboru výstavby a na pracovišti krizového řízení.

„Dovolím si nám hasičům popřát to, abychom se od všech zásahů vždy vrátili zpět sem na tuto základnu a ke svým rodinám zdraví a živí,” uzavřel Petr Papoušek oficiální část.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám