Hlavní obsah

Holešovský Satturn se spolupodílel na vybudování unikátní fotovoltaické elektrárny v Polsku

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká společnost Satturn Holešov s.r.o. společně se svým partnerem AMKOVO OZE Sp. z o. o. se sídlem ve Varšavě vybudovaly a uvedly do provozu unikátní fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 132 kW na nově postavené budově Kulturního a uměleckého centra v polském městě Kozienice.

Foto: archiv autora

Centrum Kulturalno-Artystyczne v polském městě Kozienice.

Článek

„Centrum Kulturalno-Artystyczne“ v Kozienicích, 80 km jihovýchodně od Varšavy, bylo slavnostně otevřeno už 7. října 2015 za účasti mnoha hostů, mj. starosty Kozienic Tomasze Śmietanky, náměstka maršálka Mazovského vojvodství Leszka Ruszcyka a dalších představitelů města, okresu, vojvodství a poslanců polského Sejmu. Za Zastupitelský úřad ve Varšavě se slavnostního otevření zúčastnil Michal Ryšavý. Na závěr slavnostního otevření vystoupil známý hudební soubor Skupina MoCarta, smyčcový kvartet proslavený zábavnými kabaretními výstupy.

Moderní stavba v centru města se dvěma víceúčelovými sály, knihovnou, galerií, hudební školou, kavárnou a dalšími zařízeními má plochu téměř 10 000 metrů čtverečních a byla vybudovaná s velkým rozmachem vzhledem k tomu, že Kozienice mají necelých 20 000 obyvatel, a mnohá daleko větší města v Polsku podobným zařízením nedisponují. Obdiv návštěvníků proto patřil jak Projekční kanceláři F11 z Krakova, tak hlavnímu dodavateli firmě ROSA-BUD z Radomi.

Budova je navržena jako energeticky úsporná, přičemž součástí fasády jsou fotovoltaické panely, které instalovala česká firma Satturn Holešov ve spolupráci s firmou AMKOVO. Fotovoltaická elektrárna pokrývá vlastní energetické potřeby budovy a přebytky vyrobené elektrické energie jsou dodávány do energetické sítě. Roční výkon elektrárny činí min. 86 MWh. Solární panely byly nainstalovány na střeše a na dvou zdech budovy a bezvadně ladí s fasádou budovy, což dává budově unikátní vzhled "skleněného domu". Jedná se první projekt stěnové konstrukce fotovoltaické elektrárny této velikosti a výkonu ve Střední Evropě.

„Stavba takové fotovoltaické elektrárny (FVE) byla pro nás prestižní záležitostí, protože o zakázku se ucházely i firmy z Německa. Střešní instalace FVE je dnes běžnou záležitostí, ale stěnová montáž bezrámových panelů jako součást fasády budovy není v Evropě obvyklá, navíc v takovém rozsahu. Architektonické zakomponování technologických panelů do obvodového pláště budovy dokazuje, že lze stavět i moderní veřejné budovy energeticky úsporně, tedy s nižší závislostí na primárních zdrojích energie. Výsledek je, dle mého názoru, skvělý,” uvedl jednatel společnosti Satturn Ing. Jaromír Tomšů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám