Hlavní obsah

Hofmistrova závěť ukončí turistickou sezónu na hradě Sovinec

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dobových kostýmů se ve dnech 28. a 29. října obléknou průvodci hradu Sovinec, aby přivítali návštěvníky posledního víkendového programu letošní turistické sezony. Ukončí ji Hofmistrova závěť. Na Sovinec se chystají rytíři, sokolníci, šermíři a další účinkující.

Foto: Kateřina Krubová

Hrad Sovinec v podzimním hávu.

Článek

Kastelána hradu Michala Koutného jsme se zeptali:

V čem byla letošní sezóna jiná?

V květnu a červnu jsme poprvé přivítali na Sovinci chlapce a děvčata z mateřských a základních škol. Ve spolupráci se Studiem bez kliky jsme pro ně připravili zajímavý program nejen o historii hradu, ale také o zbraních a knihtisku. Dětem se velmi líbil. 

Pro turisty jsou lákavé zejména víkendové programy. Která akce se setkala s největším zájmem?

Ta s názvem Na příkaz císaře. V polovině července ji zhlédlo 3840 návštěvníků. Lidem se líbilo i pět nově zařazených programů v letošním roce. Například v Poctě veteránům uctili památku všech vojáků bojujících ve válkách napříč historií. Období třicetileté války a obléhání Sovince švédskými jednotkami si návštěvníci připomenuli v dalším novém víkendovém programu Poslední vzdor. Poprvé na hradě jsme zorganizovali i oslavu velikonočních svátků, letní myslivecké slavnosti a malý divadelně hudební festival Bubofest.

Návštěvníky provádíte po dvou prohlídkových trasách. Zachováte je i v příštím roce?

Ano. Jen ještě upravíme základní okruh. Pojednává o historii hradu a je spojen s návštěvou jeho interiérů a exteriérů. Druhý, tzv. Dlouhý okruh, jsme zavedli teprve loni, vede po vnějším opevnění hradu a je spojen s prohlídkou podzemní chodby a střelecké bašty. Je ale fyzicky náročnější, proto není pro každého.

Střeleckou baštu jste zrekonstruovali letos. Jak se daří renovovat další objekty?

Na opravu putuje několik miliónů korun ročně z Ministerstva kultury ČR, Moravskoslezského kraje a také z evropských fondů. Letos dokončíme rekonstrukci západní hradební zdi, v renovaci té jižní dále pokračujeme. Do budoucna bychom rádi opravili Vilémův a Jánský bastion a Lesnickou školu.

V listopadu se brány hradu uzavřou. Čemu se budete věnovat?

Administrativě (přípravě příští sezóny, kontrole sbírek apod.), dále údržbářským pracím - malování, opravě laviček a podlah. V zimě nás čeká hlavně posilovna v podobě stálého boje s návalem sněhu. Kromě kastelána na hradě pracuje ještě údržbář a uklízečka. V hlavní sezóně máme tři až čtyři průvodce každý den a také pokladníka.

A ještě dobrovolníky, kterým za jejich práci často děkujete prostřednictvím hradního Facebooku.

Bez jejich obětavé a nezištné pomoci bychom se neobešli. Jsou to lidé různého věku s různými koníčky a zaměstnáním. Spojuje je náklonnost k Sovinci, pro mnohé z nich je to doslova srdcová záležitost. Vypomáhají nám při pořádání víkendových akcí, nátěru laviček, úklidu, zazimování hradu apod. Mají velký podíl na hladkém průběhu letošní sezony, za což jim patří velký dík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám