Hlavní obsah

Hledá se synagoga na historických fotografiích

Novinky, Tomáš Sedlák B.Th.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnovská synagoga byla jako jedna z mála synagog uchráněna nacistického běsnění za Křišťálové noci. Díky tomu ční v plné kráse nad ulicemi Krnova.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.

Článek

O historii Krnovských židů a jejich sakrální stavbě z roku 1870 se dá dohledat nemálo informací. Obrazového materiálu mají ovšem členové Krnovské synagogy z.s. pomálu.

Je to dáno jednak historickými událostmi oné doby, kdy mnoho židovských rodin muselo opustit Krnov a odvezli si tak s sebou nejen vzpomínky, ale také památky i v podobě fotografií, které zůstaly mnohdy zapomenuty na půdách domů, ve starých kufrech, či v jiných formách pozůstalostí jejích rodičů a prarodičů v jiných částech republiky, nebo v zahraničí. V nejhorším možném případě byly zničeny nacisty.

Krnovská synagoga z.s. nyní hledá fotografie, obrazy či pohlednice související s Krnovskou synagogou, nebo jinými domy či rodinami spojenými s židovskou kulturou, zvyky, či jejich obyvateli. 

Motivací pro majitele takových materiálů může být informace, o soutěži, ve které mohou vyhrát volné vstupy do Krnovské synagogy, i věcné ceny, za jedinečnou, či dosud neobjevenou fotografii Krnovské synagogy. Oceněny budou i fotografie s originálním a třeba i vtipným námětem. Soutěž trvá do 31. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám