Hlavní obsah

Hlavním tématem evropského setkání turistů bude voda

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celoevropské setkání turistů, EURORANDO, se koná jednou za pět let. První ročník se uskutečnil v roce 2001 ve francouzském Štrasburku, druhý v roce 2006 v Českých Budějovicích a nyní je před námi již třetí ročník, který organizují Španělé ve dnech 7. až 16. října v Andalusii.

Foto: Vít Stanovský

Eurorando 2011 - Voda ze střechy Evropy - logo akce

Článek

Průvodním tématem EURORANDA 2011 bude voda. Voda jako životadárná tekutina, voda jako vzácný a v budoucích letech stále omezenější zdroj, který by se lidé měli učit využívat hospodárně a ekologicky.

Voda ze střechy Evropy

Klub českých turistů (KČT) se rozhodl přispět svou troškou do sbírky turistickými akcemi, které nazval Voda ze střechy Evropy (viz logo akce).

V Moravskoslezském kraji se koná v období od konce loňského roku do letošního léta roku celkem 34 turistických akcí, při nichž již byla nebo bude z pramenů řek a říček, ze soutoků potoků a řek i z rozvodí moří odebírána voda, jejíž vzorky povezou účastníci celoevropského turistického setkání v říjnu do Španělska.

Vrcholnou akcí našeho kraje bude setkání turistů z polského PTTK, slovenského KST, slezského PTTS a českého KČT, které se uskuteční v sobotu 18. června v nejvýchodnější obci České republiky, v Bukovci na Jablunkovsku.

Vzorky vody z řek Wisly, Olzy/Olše a Čierňanky i Kysuce a z celého povodí Odry v Moravskoslezském kraji, jejichž cílem jsou moře Černé a Baltické, budou slity do skleněných džbánků a poslány do Španělska na slavnostní vyvrcholení v Granadě, kde společně se vzorky ostatních významných evropských řek se spojí závěrečném ceremoniálu v Alhambře ve Lví kašně.

Pojďte s námi do jarní přírody a přidejte se k účasti na odběrech vzorků vod. Nabídku jednotlivých akcí v kraji naleznete na stránkách: http://www.kct.cz/kalendar-akci   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám