Hlavní obsah

Historické panenky zvou k návštěvě dobříšského zámku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Interiéry zámku Dobříš ožily v neděli 17. června panenkami. Zámek plný panenek nese název výstava historických předmětů sběratelky Ivy Zrostlíkové, kterou zde mohou zhlédnout návštěvníci prvního zámeckého okruhu.

Foto: Michaela Rozšafná

Historické panenky sbírá Iva Zrostlíková od roku 1999

Článek

„V roce 1999 jsem si na výletě koupila historický kočárek. Posléze mi k němu kamarádka koupila panenku, a od té doby jsem tyto předměty začala sbírat,“ říká autorka výstavy Iva Zrostlíková, která dodává, že se do panenek doslova zamilovala. „Kupuji si je, přináší mi je přátelé a opatřuje mi je i rodina. Někdy mi staré panenky přinášejí i lidé, kterým je líto hračky vyhodit, a jsou rádi, že já z nich mám radost a jsou rádi, že si je vystavím,“ uvedla Zrostlíková.  

Ve své domácnosti má sběratelka z Řevnic v současnosti už 310 panenek. Podle jejích slov jde zejména o repliky panenek, vlastní ale také několik historických kočárků a rebornových miminek (umělé miminko, které je skoro k nepoznání od skutečných, pozn. red). „Můj největší miláček je rebornové miminko Kubíček,“ říká sběratelka.  

V expozici dobříšského zámku vystavuje Iva Zrostlíková výraznou část své sbírky, 122 panenek. K vidění zde bude až do 30. září. A nebojí se sběratelka o své cenné kousky? „To víte, že se bojím, na jedné výstavě mi návštěvníci dokonce jednu panenku zničili. Ale na druhou stranu je moc ráda veřejnosti ukáži, musím věřit, že se s nimi nic nestane a že budou důkladně zabezpečené,“ dodala Zrostlíková.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám