Hlavní obsah

Historická obuv už je ve vitrínách nové zlínské expozice

Novinky, Dana Lipovská

Svého přesunu do 14. budovy 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně už se dočkala i historická obuv. Exponáty, které původně mohli návštěvníci vidět v Obuvnickém muzeu, jsou nyní ve 3. podlaží a budou součástí nové stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy PRINCIP BAŤA / Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Historická obuv putuje do nových vitrín.

Článek

Původní prezentace sbírky obuvi byla rozšířena zhruba o deset procent. Přibyly exponáty, které muzejníci získali v posledních deseti letech nákupem nebo darem, výjimečně i na aukcích.  Návštěvníci tak budou moci vidět nové „kousky“ exotické obuvi i exponáty z druhé poloviny 20. století.

„Z nových cizokrajných exponátů určitě zaujme velmi vzácný exemplář orientální obuvi z jihovýchodní Asie. Je vyšívaný zlaceným dracounem, má mohutnou několikavrstevnou podešev, je to opravdový unikát,“ říká Miroslava Štýbrová, kurátorka sbírky obuvi z Muzea jihovýchodní Moravy a dodává, že ho muzeum získalo v Mnichově na aukci za deset tisíc korun.

Muzejníci obuv velmi opatrně přenášejí z krabic do vitrín, na rukou mají dokonce bílé rukavice. Je to nutnost, historické předměty je nutné chránit před agresivním potem. Obuv je mnohdy i velmi křehká. Třeba originální pohřební střevíc barona Floriána Gryspeka z Gryspachu z roku 1588 je ztvrdlý na kámen, kdyby muzejníkům spadl, rozbil by se stejně jako porcelán. Muzejní konzervátor Karel Šindel říká, že obuv vyžaduje i speciální podmínky. Ideální vlhkost do 55 procent a teplotu kolísající mezi 18 a 22 stupni. Upravena bude také intenzita osvětlení.

„Všechny exponáty prošly konzervátorským zásahem, byly ošetřeny, očištěny, zbaveny starých tukovacích směsí, které na nich tzv. vykvétaly. U některých jsme doplnili chybějící části. Prostě jsme obuv uvedli do takového stavu, aby vynikly její přednosti,“ zkonstatoval Karel Šindel. Aranžérka Milena Gregůrková dodala: „Teď musíme exponáty upravit do vitrín. Každá bota má jiný tvar, jinou barvu, musíme je sladit dohromady.“

Do Obuvnického muzea, které je součástí stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, přibude ještě dvanáct velkých skleněných válců o průměru 70 centimetrů. V nich bude umístěna baťovská produkce od jejich počátků až po konec 2. světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám