Hlavní obsah

Herecké školy na profesionálním jevišti

Novinky, Věra Domášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Young for young Městského divadla v Mostě, který se letos koná od 1. do 4. června, tradičně přivítá studenty hereckých škol. Jedná se o absolventské ročníky JAMU Brno, Pražskou konzervatoř a Vyšší odbornou. Hrát budou vždy dopoledne od 10 hodin na Komorní scéně divadla.

Foto: Archiv VOŠ herecké
Článek

Prvním studentským představením bude 1. června Parolapolea a Žena a život ateliéru autorského a fyzického divadla s důrazem na osobnost tvůrce-interpreta JAMU Brno. V sólových vystoupeních se představí Silvie Koudelová a Viktor Černický.

Ve čtvrtek 2. června dopoledne dostane prostor třetí ročník VOŠ herecké z Prahy s inscenací Smrtelné hříchy Felixe Mitterera.

Páteční dopoledne ovládne muzikálový příběh V Římě na place byla legrace aneb Chudák Pseudolus. Představení podle Brodwayského muzikálu A Funny Thing Happened on the Way to the Forum zahrají a zazpívají studenti Pražské konzervatoře pod taktovkou Lumíra Olšovského.

Festival Young for young 2016 

Šestý ročník festivalu divadel pro mladé nejen věkem, který se každoročně koná v Městském divadle a Divadle rozmanitostí v Mostě.

V rámci festivalu se v MDM dopoledne konají představení hereckých škol (letos JAMU, VOŠ herecká, Praha a Pražská konzervatoř). Večerní hrací čas je věnován významným divadelním počinům z celé České republiky. Divadlo rozmanitostí propůjčí své jeviště pražským scénám.

Každý rok předává Městské divadlo v Mostě cenu Forever young. Cena je určena tvůrcům, kteří mají za sebou nejen obdivuhodnou uměleckou kariéru, ale jsou stále činní, kreativní a mladí duchem.

Během šesti let trvání festivalu cenu Forever Young obdrželi Ljuba Skořepová, Lubomír Lipský, Květa Fialová, Stanislav Zindulka, Iva Janžurová a v loňském roce Jaroslav Satoranský spolu s Evou Klánovou. Letos cenu převezme Alois Švehlík a to 2. června před představením Kdo se bojí Virginie Woolfové? Městských divadel pražských.

Každý rok se též předává Cena za nejlepší inscenaci, pro kterou hlasují sami diváci, a Cena studentské poroty. Tato pětičlenná porota je tradičně sestavena ze studentů středních škol z Mostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám