Hlavní obsah

Herečka Zdeňka Žádníková uvede na zámku Dobříš vlastní představení plné lásky, poezie a hudby

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní koncertní sezónu na zámku Dobříš zahájí 19. března herečka Zdeňka Žádníková se souborem Gentlemen singers. Benefiční vystoupení Hra na Anděla pořádá se svým nadačním fondem ve spolupráci s městem Dobříš a za podpory zámku Dobříš. Výtěžek půjde na obnovu dětského hřiště u 2. MŠ Dobříš.

Foto: Archiv souboru Gentlemen singers

Představení Hra na anděla napsala herečka Žádníková "na míru" souboru Gentlemen singers.

Článek

„Něha, láska, humor, dravost, vášeň. 9 mužů a 1 žena,“ tak zní podtitul komponovaného autorského večera, který vychází z básnické sbírky Zdeňky Žádníkové s názvem Hra na anděla.

„Představení plné zpěvu, poezie a zábavy o tom, jak krásné je být člověkem. Hlavním mottem celého večera na zámku Dobříš bude láska. Láska, která může být něžná i opatrná, rychlá i vášnivá, potměšile zábavná, bezradná i naplňující,“ popisuje Zdeňka Žádníková.

„Miluji tě“ na mnoho způsobů

Básnické slovo herečky Zdeňky Žádníkové za klavírního doprovodu Lukáše Čermáka doplní písňová forma a hrané skeče v podání u nás ojedinělého osmičlenného vokálního souboru Gentlemen singers z Hradce Králové. Během představení vyjádří v různých motivech a formách slova Miluji tě. „Objeví se prvky renesance, baroka, rapu, hip-hopu nebo třeba písniček od Beatles. Miluji tě se dá říci mnoha způsoby, nemá žádné ohraničení,“ sděluje Zdeňka Žádníková.

Herečka spolupracuje s královehradeckými zpěváky již několik let, pravidelně se podílejí i na tradičních předvánočních koncertech Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové na zámku Dobříš. Představení Hra na anděla pro ně vytvořila takříkajíc „na míru“.

„Před dvěma lety mě kluci oslovili, jestli bych pro ně vymyslela představení na téma Valentýn a láska. Importované svátky nemám ráda, nicméně zkusila jsem napsat návrh scénáře s tím, že Valentýna nějak obejdu. Zároveň jsem věděla, že to musí být napsané tak, aby představení bavilo i chlapy,“ popisuje Žádníková.

O tom, že se záměr vydařil, svědčí fakt, že herečka se souborem Gentlemen singers uvedla představení na koncertech Hradecké filharmonie, loni ho nahrál Český rozhlas a nyní pracují na anglické verzi. „Těším se, že naši hru nyní představím také dobříšskému publiku,“ říká herečka a básnířka v jedné osobě.

Vstupné na benefiční večer je 190 Kč, senioři zaplatí 100 Kč. Výtěžek z akce půjde na obnovu venkovního hřiště pro děti z 2. MŠ Dobříš, které bude nově postaveno z trvanlivých materiálů, aby dětem sloužilo mnoho let.

„Líbí se mi, že by se z tohoto hřiště těšily ještě děti dětí, které do školky nyní chodí,“ dodává Žádníková. Se svým nadačním fondem, který letos slaví deset let existence, zvelebuje prostory nemocnic, dětských domovů, azylových domů a dalších institucí po celé republice. Na Dobříši dosud její fond investoval přes 700 tisíc korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám