Hlavní obsah

Hej, mistře, vstaň bystře, volají z Poličky

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. prosince můžete být svědky ojedinělého projektu svého druhu, který nabízí divákům možnost nového pohledu na obecně známé dílo Jakuba Jana Ryby - a to jeho České mše vánoční v režijním provedení.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Jakub Jan Ryba byl českým hudebním skladatelem na přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepisoval je do sborníků českých písní. Jeho nejslavnější, dodnes nejhranější, nejpopulárnější skladbou pro vánoční období je Česká mše vánoční.

„Způsob provedení oblíbené pastorální mše z roku 1796 je svým způsobem ojedinělým projektem svého druhu, neboť se snaží netradičním způsobem spojit zpívaný text s jeho dějovým ztvárněním. Na jevišti se tak objeví Josef a Marie s Ježíškem, tovaryš a mistr, tři králové, pastýř, poutník a další postavy známého příběhu o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Na vystoupení účinkují členové a sólisté Opery Národního divadla v Praze,“ uvádí kurátor akce Mgr. Jaroslav Novotný, předseda Spolku Náš Martinů.

„Představení se uskuteční ve spolupráci s Farním sborem Českobratrské církve evangelické v Borové a Centrem Bohuslava Martinů v Poličce. Srdečně zveme všechny do evangelického kostela v Borové, tuto sobotu od 16.00 hodin,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám