Hlavní obsah

Hasičská auta zářící novotou se představila na náměstí u ostravského magistrátu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Prokešově náměstí u Magistrátu města Ostravy se představilo pět krásných, naleštěných hasičských aut. Zbrusu nové vozy Mercedes Econis a Tatra 815 za prostředky města a kraje si ve středu 26. března převzali zástupci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a jednotky SDH z Hrabové.

Foto: Josef Zajíc

Nová hasičská auta v Ostravě. 26.3.2014 - Prokešovo náměstí.

Článek

Klíče od pěti hasičských vozů byly majitelům slavnostně předány 26. března v 9,30 hodin primátorem města Ostravy Ing. Petrem Kajnarem, námětkem primátora Ing. Jiřím Hrabinou a za Hasičský záchranný sbor MSK plk. Ing. Vladimírem Vlčkem. 

Profesionálním hasičům HZS MSK nahradí čtyři Mercedesy CAS 20 MB Econic 4 x 2 již dosluhující automobily CAS 27 Denis Rapier. Cisternové automobilové stříkačky ve speciálním provedení jsou určeny pro přepravu požárního družstva a hasebních zařízení pro zásah vodou a pěnou. Vezou také prostředky pro technické zásahy a další moderní vybavení. Vozidla byla financována z prostředků města Ostravy. Pořizovací náklady za čtyři vozy byly 47 412 000 korun.

Dobrovolní hasiči z Hrabové pro změnu dostanou zbrusu novou Tatru 815 CAS 30 T815 - 7  4x4.1. Toto vozidlo bylo většinově financováno z prostředků města Ostravy a poté z dotace Ministerstva vnitra ČR a z dotace Moravskoslezského kraje. Celková cena pořízení vozu byla 6 037 000 korun.

„Od roku 2006 vyčlenilo město na požární ochranu z rozpočtu již více než 579 miliónů korun. Tuto oblast bereme velmi zodpovědně," konstatoval primátor Petr Kajnar.

„Statutární město Ostrava dlouhodobě výrazně přispívá na činnost hasičských jednotek ve městě, a to ať už profesionálních či dobrovolných. Vedení města si je vědomo významu hasičů, a to nejen pro zabezpečení požární ochrany města a občanů, ale i pro případ dalších mimořádných událostí,” sdělil Vladimír Vlček, zástupce ředitele HZS Moravskoslezského kraje.  

„Jsem velmi rád a cením si toho, že jednotka sboru dobrovolných hasičů v Hrabové obdržela nové, úderné zásahové vozidlo. Tím se Hrabová dostala mezi městské obvody Ostravy, kde došlo k povýšení hasičské techniky na kvalitativně vyšší úroveň. A za to děkuji,” řekl starosta Hrabové Mgr. Rostislav Naď.

V závěru slavnostního aktu předal Vladimír Vlček klíče od vozů. Dva mercedesy CAS 20-MB Econic 4x2 putují na stanici HZS do Ostravy-Zábřehu, další na stanici HZS do Hrabůvky a na stanici HZS Ostrava-Fifejdy a zásahové vozidlo CAS 30 - Tatra 815 - 7, 4 x4.1 pro dobrovolný hasičský sbor do Hrabové. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám