Hlavní obsah

Hasiči v rámci přípravy vystoupali na vrch Kamenitý

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce s názvem Kamenitý fire expedition 2012 byla zorganizována Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje, stanicí Třinec. V rámci akce vystoupali hasiči v pátek 6. ledna v plné výstroji a s dýchacím přístrojem na vrch Kamenitý.

Foto: JSDH Jablunkov

Výstup hasičů na vrch Kamenitý

Článek

Hasiči urazili takřka dvoukilometrovou trasu v členitém terénu a překonali stoupání 277 metrů. Výstupu se zúčastnili také polští dobrovolní hasiči z Gogolínu, senátor a místostarosta Jablunkova Petr Gawlas a hasiči z Bukovce, Jablunkova, Mostů u Jablunkova a Třince.

Záštitu nad celou akcí převzal nadporučík Bohdan Sikora, který již několik let organizuje výcviky a odbornou přípravu pro okolní jednotky. Celkově se výstupu zúčastnilo 23 lidí - vrcholu dosáhli hasiči po 56 minutách.

"Hlavní myšlenkou akce bylo poslat - i prostřednictvím pana senátora Gawlase - veřejnosti a politikům filozofii hasičů, že opravdu táhneme za jeden provaz. Právě na této akci byl každý účastník připnut na lano jako v opravdovém horolezeckém výstupu. Cesta byla náročná, za třičtvrtinou trasy nám některým začal docházet vzduch, někteří dokonce začli padat na kolena v metrových závějích, ale vrchol jsme nakonec pokořili a vlajky zapíchli přímo před chatou," popsal akci David Sadowski, který výstup vymyslel.

Příští ročník by se měl konat pod záštitou hasičů z Mostů u Jablunkova a to na vrch Polom.

Reklama

Výběr článků

Načítám