Hlavní obsah

Hasiči s parními stříkačkami se sjedou do Svojanova

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V městečku pod hradem se v sobotu uskuteční šesté setkání parních stříkaček. Svojanovští hasiči oslaví i 140. výročí od založení. „Slavnostní nástup je naplánovaný na 10. hodinu. Soutěžní klání vypukne úderem 13. hodiny,“ zve na setkání Petr Hudský, starosta svojanovského sboru hasičů.

Foto: Květa Korbářová

Ve Svojanově se v sobotu koná 6. sraz parních stříkaček. Foto: archiv hasičů ze Svojanova

Článek

První disciplína bude hromadná, a to roztopení parních stříkaček. Následovat bude plnění kádě, stříkání na cíl, stříkání poslepu a na závěr rozstřelová pro družstva se stejným počtem bodů.

Celorepublikové setkání parniček je v pořadí už šesté. Každý rok je hostitelem jiná obec. „Navázali jsme na setkání, ze kterého se stala tradice,“ říká Petr Hudský.

Hasiči se ve Svojanově sešli už před deseti lety. „Za pomoci osmi parních stříkaček jsme se pokusili dopravit vodu od hasičské zbrojnice v městečku po trase dlouhé 2,5 kilometru s převýšením 132 metrů. Vodu se podařilo dotlačit až na hradní věž,“ vzpomíná starosta sboru.

Hasičský sbor byl ve Svojanově založený v roce 1877. Úvahy o jeho založení však předcházely mnohem dřív. „Dne 3. května 1842 potkalo městečko veliké neštěstí ohněm, kterýž z neopatrnosti v radnici vyšel, kromě radnice 18 domů pohltil, pak i hrad zasá­hl. Do pěti hodin z rána byl celý zámek, fabrika na tužkové zboží a všecka hospodářská stavení v popeli,“ píše Mauric Trapp v Památkách archaelogických z roku 1855.

„Rok po velkém požáru pořídil majitel hradu Josef Kristen vozovou stříkačku, která byla uskladněná na hradě a měla sloužit i obcím v okolí,“ přibližuje události z dějin současný velitel svojanovských hasičů Radek Svojanovský.

V roce 1867 tehdejší hospodářský správce Čejka navrhl, aby obce společně se Svojanovem založily pro­tipožární sbor. Jeho návrh však zůstal bez odezvy. „Na jaře 1877 svolal starosta Svojanova Jan Cupal starosty okolních obcí k jednání o založení hasičského sboru. Přihlásilo se 50 činných a 20 přispívajících členů,“ uvádí velitel. Ještě se vy­bralo 97 zlatých na zakoupení plátěných obleků a dalších potřeb. Tehdejší majitel hradu Emanuel Som­mer onu vozovou stříkačku sboru věnoval.  

Zájemci, kteří se do Svojanova přijedou podívat už během dopoledne, si budou moci všechny parní stříkačky prohlédnout zblízka. Každá parnička je unikát. „Každá stříkačka byla vyrobená podle toho, kolik obec nebo sbor měly peněz. Vyráběly se jedno, dvou nebo třípístové. Každý kus byl originál. Parní stříkačky byly předělem mezi stříkačkami ručními vahadlovými a motorovými. S vynálezem motorů parničky ustoupily,“ vysvětluje starosta svojanovských hasičů.

Svojanov, jako malá obec, si v roce 1908 objednal od firmy R. A. Smékal jednopístovou parničku s malým kotlem. Více než stoletá stařenka je pořád funkční. „Na stříkačku byly použité materiály, které nestárnou, jako měď, bronz, mosaz, litina. Kotel je ocelolitinový, takže podléhá zkáze v kontaktu s vodou,“ míní Petr Hudský. Parnička je i po dlouhých létech kompletní a až na nějaké drobnosti má všechny díly původní, včetně kol povozu.

Podobných krasavic uvidí návštěvníci ve Svojanově víc. K vidění budou parní stříkačky nejen ryze české výroby, ale i německé a rakouské. Účast na setkání potvrdili hasiči z Bořitova, Klatov, Kvítkovic, Netolic, Oldřiše, Opočna, Poličky, Roztok u Jilemnice a Semil. Nemohou chybět samozřejmě ani domácí.

Reklama

Výběr článků

Načítám