Hlavní obsah

Hasiči odstraňovali následky prudkého deště ve Zlínském kraji

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda ve sklepeních rodinných i bytových domů, škol i stacionářů, popadané stromy, ucpaná koryta a kanály, poškozené hráze rybníků, bahno na silnicích, to je stručný výčet následků prudkých dešťů ve Zlínském kraji.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči odstraňovali následky prudkých dešťů.

Článek

„Největší škody napáchal vodní živel hlavně ve východní části Zlínského kraje a na odstraňování následků se podíleli hlavně dobrovolní a profesionální hasiči,“ uvedl ve čtvrtek 23. května mluvčí HZS Zlínského kraje Roman Žemlička.

První oznámení přijali krajští hasiči ve středu dopoledne, kdy dostali oznámení, že v ulici Radhošťská v Rožnově pod Radhoštěm teče z kopce voda po silnici. Hasiči z Rožnova si po obhlídce vyžádali pytle s pískem, s kterými odklonili tekoucí vodu mimo silnici.

Asi na hodinu si déšť vzal podle hasičů polední pauzu, ale o to silněji později udeřil. „Od 12:04 hodin hasiči přijímali ve velmi krátkých intervalech hlášení o zatopených sklepech, ucpaných kanalizačních vpustích, dřevu a plastech plavoucích ve vodních tocích, které se zachytávaly u lávek a mostů. Celkem tak přijali oficiálně 150 hlášení,“ informoval mluvčí hasičů.

Podle Žemličky 113 oznámení bylo z území okresu Vsetín, 35 z okresu Zlín a dvě z kroměřížského okresu.

„V některých hlášeních oznamovatelé sdělili, že voda zatopila několik domů, jako například ve Valašské Polance, kde bylo zatopeno osm domů. Fakticky tak hasiči zasahovali u mnohem většího počtu událostí,“ dodal Roman Žemlička.

S následky prudkého deště bojovalo ve vzájemné spolupráci několik desítek dobrovolných i profesionálních hasičů. Nebyly hlášeny žádné ztráty na životech, ani zranění osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám