Hlavní obsah

Handicapovaní umělci převzali ceny hejtmana Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje handicapovaným umělcům předali zástupci kraje, města a Galerie výtvarného umění ve čtvrtek 7. prosince.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.12.2017 Předávání Cen hejtmana MSK. Sál v Domě umění v Ostravě.

Článek

Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje jsou každoročně udělovány u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených autorům literárních, publicistických, zpravodajských a dalších děl, která přispívají k poznání problémů občanů se zdravotním postižením a podporují myšlenku jejich společné integrace.

V letošním roce se do 14. ročníku soutěže přihlásilo 13 autorů s deseti výtvarnými díly. Mezi tři nejlepší bylo rozděleno 60 000 korun.

„Pro zlepšení kvality jejich života a také jejich integraci do většinové společnosti máme zpracovaný dokument s názvem Moravskoslezský krajský plán vyrovnání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Snažíme se ho realizovat. Zvolit mezi přihlášenými umělci ty nejlepší je těžké, protože všichni si zaslouží úctu a poděkování. Gratuluji všem, poraženým v této soutěži není nikdo,” řekl při předávání cen Jiří Navrátil, náměstek hejtmana pro sociální záležitosti.

Pořad v krásném prostředí Domu umění v Ostravě moderoval Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě. Do znakové řeči pro potřebné v sále překládala Pavlína Zárubová. Ceny, které také předávala členka rady města Ostravy Marcela Mrózková Heříková, obdrželi:

Hlavní cenu hejtmana Moravskoslezského kraje obdržel Lubomír Pavelčák s fotografií Brejlovky. Fotografie pořizuje tak, aby byl vidět rozdíl, jak vidí svět skrz své brýle a jak ho vidí bez nich. Snímek je zároveň částečným autoportrétem, je na něm zachycen stín autora.

Druhé místo obdržel kolektiv autorek, členek klubu TyfloCentrum Ostrava, za mozaiky Soubor knoflíků. Mozaika vznikla ve výtvarném klubu TyfloCentra Ostrava, kde zrakově postižení pomocí různých výtvarných činností trénují jemnou motoriku. Každá z autorek přispěla svým dílem, podle svých nejlepších možností a schopností.

Třetí místo získal Milan Linhart za perokresbu Nevyřčená otázka a kresbu Hra na perspektivu a Marcela Vopatová, která do výtvarného díla Bolest přenesla své emoce spojené s handicapem.

V závěru programu vystoupila studentka Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, která poetickým a krásným způsobem transformovala obsah písně do znakové řeči.

„Hodnotící porotu tvořili členové Výboru zastupitelstva kraje pro kulturu a památky a zástupci delegovaní Komisí rady kraje pro občany se zdravotním postižením. O udělení Ceny hejtmana Moravskoslezského kraje rozhodli krajští radní,” dodala Mgr. Nikola Birklenová, krajská tisková mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám