Hlavní obsah

Halloweenská drakiáda v Doubravě bavila celé rodiny

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup podzimu uspává? Ale kdeže. Důkazem toho budiž halloweenská drakiáda, která vylákala v sobotu 7. listopadu na kopec nad obcí Doubrava na Českobudějovicku celé rodiny.

Foto: Lenka Pokorná

Drakiádu nad obcí si užívali všichni bez rozdílu věku.

Článek

Akce, pořádané v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín místním spolkem Doubravské Divizny, se účastnili společně s dětmi jejich rodiče i prarodiče. Stálí obyvatelé Doubravy i chalupáři. A mnohdy bylo jen obtížné odhadnout, komu je vlastně podnik s názvem Draci, haló ven s lampionem určen. S největším zápalem totiž vysílali draky do oblak a nejostřejší boj s rozvernými větrnými proudy sváděli především otcové či dědové zúčastněných dětí.

„Dospělí jsou jen velkými dětmi, proto zapojujeme všechny bez rozdílu věku. Naše akce jsou otevřené i celému okolí. Máme své stránky na facebooku a díky tomu jezdí stále více lidí. Tradičně se účastní i zdejší chalupáři,“ uvedla předsedkyně spolku Doubravské Divizny Stanislava Poláčková.

To ihned potvrdil i Tomáš Háva ze Strakonic, který má v obci chatu. Jako řidič z povolání směřoval hned po svém návratu z Berlína s celou rodinou rovnou na drakiádu. „Jsou tu skvělé vztahy mezi lidmi a pořád se tu něco děje. Pokud máme čas, jsme zde s dětmi vlastně pořád,“ řekl.

Aktivity trojice zakladatelek sdružení Doubravské Divizny, již zmíněné Stáni Poláčkové a sester Terezy a Veroniky Markových, velice oceňují nejen Doubravští, ale také Josef Vomáčka, starosta Chrášťan, jichž je tato malá obec jednou z místních částí.

„Tyto tři mladé dámy jsou hnacím silou kulturního a společenského života své obce i důkazem toho, jak důležitá je pro nás dlouhodobá spolupráce s Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ v rámci Oranžového roku. Bez nich, stejně jako bez podpory elektrárny, by bylo naprosto nemyslitelné pořádat tak široké spektrum akcí. Na to sama obecní pokladna stačit nemůže,“ konstatoval starosta.

Na repertoáru doubravského spolku, který navázal před zhruba rokem a půl na práci chrášťanského Sluníčka, jsou dětské maškarní bály, retropárty, různé tematické plesy, oslavy Velikonoc, Vánoc a dalších svátků, nechybí vítání prázdnin a loučení s nimi či dětské olympiády. Letošní třetí ročník drakiády, spojený s opékáním špekáčků a lampionovým průvodem, přitom určitě nebude poslední akcí roku 2015.

„Ještě plánujeme Mikuláše, Vánoce a konec roku. Snažíme se zapojit všechny a funguje to. I tátové spolupracují dobrovolně. Neocenitelná je pro nás ovšem podpora, kterou získáváme prostřednictvím obce od Skupiny ČEZ. Nápady máme, ale samozřejmě to něco stojí. Dárečky pro děti, ceny, drobné občerstvení a další náklady. To by nebylo zvládnutelné,“ zdůraznila Veronika Marková.

Nad Doubravou se v sobotu odpoledne chvílemi pohybovalo až patnáct draků, přičemž ten nejdelší měřil asi třicet metrů. Zatímco muži bojovali za podpory svých dětí s proudy vzduchu a snažili se udržet svého draka, co nejdéle ve vzduchu, byl za to jeden z diplomů, ženy se už pomalu připravovaly na dětské soutěže v místním sále, následné opékání špekáčků a lampionový průvod. Odpoledne plné zábavy v Doubravě bylo právě v plném proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám