Hlavní obsah

Gymnázium v Kadani odstartovalo roční oslavy, představí při nich 11 osobností

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy 210 let Gymnázia Kadaň začaly připomínkou odkazu otce českého včelařství. Další osobnosti spojené se školou zde budou odhalovat každý měsíc až do října 2013.

Foto: Václav Vlasák

Tomáš Oršulák, ředitel gymnázia, zahájil první akci věnovanou oslavě 210. výročí gymnaziálního vzdělávání v Kadani.

Článek

V příštím roce si Gymnázium Kadaň připomene 210 let gymnaziálního vzdělávání v královském městě. Toto výročí neodbudou jednou akcí, ale v rámci připravených projektů bude chystaných akcí celá řada.

První z nich se uskutečnila již v pondělí 22. října jako zahájení projektu Svědkové minulosti. Ten si klade za cíl připomenout současníkům některé významné osobnosti, které kadaňským gymnáziem prošly, ať už šlo studenty nebo učitele. Jak nám prozradil ředitel školy Tomáš Oršulák, bude jich celkem 11. Při jejich výběru škole pomáhal historik Petr Hlaváček, který je sám absolventem kadaňské školy.

„Touto akcí začaly oslavy 210 let našeho gymnázia, které vyvrcholí v příštím roce na konci října. Oslavy se skládají z několika částí. Asi tou nejvýznamnější je výstava, která je tvořena cyklem jedenácti osobností, které budeme každý měsíc představovat v rámci menších akcí. Dnes jsme představili první. Johann Nepomuk Oettl je označován za otce moderního českého včelařství. Mezi dalšími osobnostmi se objeví například kardinál, rektor Karlovy univerzity a další. Kromě této výstavy budeme také vytvářet takzvaný IQ park před budovou gymnázia, kde budou prezentovány jednoduchým způsobem pomůcky pro různé vědní obory. Například se zde budete moci dozvědět něco o geologické minulosti. Zkusíme zde také prezentovat matematické poučky. Kromě velkých akcí budou probíhat i menší. Z nich můžu jmenovat například vytvoření publikace o významných osobnostech gymnázia nebo pochod městem,“ prozradil ředitel školy.

První osobností, kterou byl již zmíněný Johann Nepomuk Oettl (1801-1866), představil přítomným v aule kadaňského gymnázia Petr Hlaváček. V úvodu svého vystoupení připomněl, že Kadaň byla v minulosti vždy centrem vzdělanosti. Oettl se narodil v Dolanech u Kadaně. Pocházel z nepříliš zámožné tkalcovské rodiny, záhy osiřel a již v dětství se musel protloukat na vlastní pěst. Na gymnázium proto nastoupil až jako osmnáctiletý. Poté se zapsal na pražskou Karlo-Ferdinandovu univerzitu, kde studoval filosofii a teologii.

„Oetll, který se stal knězem, byl propagátorem moderních metod včelaření. Byl takovým prvním ekologem. Zde na Kadaňsku i v severozápadních Čechách propagoval soulad žití mezi člověkem a přírodou. Byl první předsedou Zemského spolku pro propagaci včelařství. Je autorem některých inovací v chovu včel, ať už je to takzvaný nástavkový slaměný úl nebo další metody, které publikoval v řadě evropských časopisů. Oetll je skutečně zakladatelem moderního českého včelařství. Osobností, ke které se nejen kadaňské gymnázium ale i náš kraj můžeme hrdě hlásit,“ ujistil Petr Hlaváček.

Výstava osobností bude do října 2013 k vidění v prostorách gymnázia. Zájemci si ji budou moci prohlédnout v době vyučování od 8.00 do 16.00 hodin. Poté by měla výstava putovat po vybraných městech a institucích Ústeckého kraje. „Budeme rádi, když se výstava dostane i do Prahy, jako do centra současné vzdělanosti v České republice,“ vyslovil na závěr přání Tomáš Oršulák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám