Hlavní obsah

Gymnázium Čajkovského hostilo Festival španělského divadla

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 25. a 26. března se konal v olomouckém kinu Metropol XI. ročník celostátního festivalu studentského divadla ve španělštině, na kterém se představily divadelní soubory ze všech bilingvních gymnázií v ČR.

Foto: Petr Kameníček

Jeho Excelence Angel Lossada Torres Quevedo (čtvrtý zprava) zahajuje festival španělského divadla.

Článek

Úderem 15. hodiny v pondělí 25. března slavnostně zahájila Jeho Excelence Angel Lossada Torres Quevedo společně s ředitelem Gymnázia Čajkovského Radkem Čapkou a dalšími zástupci ambasády, města a kraje letošní divadelní festival. Během dvou dnů byla k vidění originální divalní představení studentů bilingvních gymnázií z celé České republiky, kromě domovské Olomouce dále hry z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a Českých Budějovic.

Pondělní odpoledne ovládly hry studentů z Olomouce, Ostravy a Českých Budějovic, na něž navázaly během úterního dopoledne inscenace studentů z Brna, Plzně a Prahy. Působivou atmosféru dotvářely zdařilé rekvizity a dokonalé masky začínajících mladých herců. Ti zvládli během každé hry uchvátit publikum na celých 50 minut, přičemž vystoupení bylo celé ve španělském jazyce s českými titulky. 

Studenti domácího Gymnázia Čajkovského nastudovali satirickou komedii Miguela Mihury Tres sombreros de copa (Tři cylindry), pod taktovkou španělských lektorů Juana Manuela Leal Funese, Cecilie Valls a Anny Novákové. Hra zobrazuje hlavního hrdinu dona Dionisia a jeho poslední noc před svatbou, která, ačkoliv měla být původně velmi poklidná, se změnila v mžiku oka na nečekané dobrodružství.

Zakončení celého festivalu se ujal Vítězslav Kružík, učitel Gymnázia Čajkovského, a jeho Orchestr mladých Olomouckého kraje, který se poprvé představil na konci loňského roku. Závěrem byly všem hercům předány drobné upomínkové předměty.

Studenti Gymnázia Čajkovského tak dokázali, že bilingvní studium ve španělštině je v Olomouci na velmi vysoké úrovni. Intenzivní šestileté studium španělštiny probíhá ve většině předmětů přímo ve španělštině s rodilými mluvčími. Kromě toho španělská sekce doplňuje studium výměnnými programy, v posledních letech zejména Madrid, Barcelona nebo Granada, či studijními zájezdy do Španělska, např. do Valencie nebo v letošním školním roce do Madridu a okolí.

Ukazuje se, že španělština je v poslední době velmi populárním jazykem. Není divu, španělsky se totiž mluví nejen v domovském Španělsku, ale v téměř celé Latinské Americe, rozšířená je ale i v USA a je jedním z oficiálních jazyků Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám