Hlavní obsah

Gospel Generation spojuje nejen dvě sousední města

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gospel Generation je v současné době největší český gospelový sbor. Jeho základnu tvoří 90 členů, v únoru oslaví deset let od svého založení. Sborové zkoušky probíhají v Liberci i v Jablonci a sboristé se spolu potkávají také na společných, většinou charitativních koncertech.

Foto: Glena Rauerová

Tříkrálový koncert Gospel Generation ve Vratislavicích

Článek

Sbor vede velmi příjemná Karla Činčalová s podporou talentované Lenky Vavřínkové, která pro sbor aranžuje, harmonicky se spolu střídají jak při dirigování, tak při vedení zkoušek. Sbor se spoléhá na podporu klávesisty Tomáše Činčaly, ke klávesám se občas přidá elektrická kytara nebo cajon. Repertoár tvoří současné gospelové písně doplněné černošskými spirituály a chválami.

Důležitou osobou, která byla i u vzniku sboru, je Petr Činčala, profesor teologie a misionář, který v současné době působí na Andrews University v Michiganu. Se sborem má stále blízké i rodinné kontakty, je bratrem klávesisty a tedy i švagrem sbormistryně. Vloni před Vánoci přivezl do České republiky skupinu afroamerických studentů a zpěváků, kteří se během svého čtrnáctidenního pobytu zúčastnili řady adventních koncertů i charitativních akcí.

Vedení sboru manželskou dvojicí není úplně neobvyklé, obdobně funguje například přerovský Add Gospel manželů Přecechtělových, ostravský Family Gospel manželů Raszkových a v minulosti také břeclavský Mamina Gospel manželů Rakovských. Oboustranně přínosné je také spojení sboru se zázemím rodinného komunitního centra.

Na otázku, čím se Gospel Generation liší od ostatních sborů, Karla Činčalová odpovídá: „U nás jde především o příběh, naším cílem není dokonalá hudební produkce, ale sdílení radosti a emocí.“

A její slova potvrzuje příjemná a pohodová zvuková zkouška, která může často odkrýt pravou povahu sbormistra. Radostná rodinná atmosféra je také na tříkrálovém koncertě ve Vratislavicích, i když sbor není laděný na výkon, tak hlasy téměř čtyřiceti vystupujících vytvářejí krásný plný zvuk a za co stydět se nemají ani četní sólisté.

Přestože v Gospel Generation je podle odhadu asi 80 procent lidí nevěřících, před každým vystoupením probíhá velmi pěkná a neformální modlitba za zdar koncertu, za sólisty a případně i za kohokoliv, kdo v dané chvíli přímluvné slovo potřebuje. Karla a Tomáš berou svoji práci pro sbor jako laskavou službu a zaměření sboru na příběh se projevuje také tím, že většina koncertů je charitativních a osobně zacílených. 

Dirigentky i sboristé sbírají zkušenosti a inspirují se na gospelových workshopech v České republice, jezdí za nimi do Prahy, Plzně i do vzdáleného Brna. Právě tam se v roce 2015 zúčastnili víkendu s Claesem Wegenerem pořádaného JOYFUL NO!SE a spolehlivé klávesy Tomáše Činčaly dobře doplnily zvuk doprovodné funky kapely. Vznikla tak velmi pěkná spolupráce, oba sbory spojilo i hostování studentů Andrews University koncem loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám