Hlavní obsah

Gorilák Richard slavil o víkendu 23. narozeniny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Již jedenáctým rokem je pražská zoologická zahrada domovem gorilího samce Richarda, který v neděli slavil 23. narozeniny. Dostal spoustu pamlsků, z nichž měl opravdovou gorilí radost.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Richard si pochutnal i na přání z jedlého papíru

Článek

Na přípravě dobrot se podílely také děti ze Základní školy Jižní IV, které vyhrály v soutěži pořádané Zoo Praha - Staň se strážcem pralesa. Děti nasbíraly nejvíce vysloužilých mobilních telefonů a podpořily ochranu goril v Africe.

"Nedělní narozeninová oslava byla příjemným zpestřením pro celou skupinu pražských goril. Všichni členové si mohli pochutnat na množství dobrot, od sušených jablek, přes zeleninu, jogurt, piškoty a oříšky. Přípravy probíhaly od devíti hodin ráno a už v 11.00 čekalo na gorily velké překvapení," informovala mluvčí zoo Jana Ondrejechová.

Gorily chovají v pražské zoo od roku 1963, první samec se jmenoval Titan, samice Nigra, Titan zemřel v roce 1988 a Nigra v roce 2006, oba mimo pražskou zoo.

Samec gorily nížinné Richard se narodil 9. listopadu 1991 ve Frankfurtu nad Mohanem. Mládí ale strávil v anglickém Paigntonu, odkud přišel v listopadu 2003 do pražské zoo. Měří dva metry a váží 205 kilogramů.

Velkou pozornost vyvolalo narození gorilátka Mojiv roce 2004, o jehož pohlaví se velmi dlouho spekulovalo. Nyní již statná samice žije od listopadu 2011 ve španělském přírodním parku Cabárceno.

Před rokem se ukončil program Pomozte gorilám.

Zoologická zahrada to vysvětlila  následovně:

"Někteří fanoušci, jakkoli je jich menšina, nabyli dojmu, že díky každodennímu virtuálnímu styku s gorilami jsou odborníky na jejich chov a mohou ovlivňovat chování a přístup příslušných pracovníků Zoo Praha. Bez jakékoli odborné znalosti a vhledu kritizují práci chovatelů, obtěžují je a v některých případech se uchylují i k výhrůžkám. Ani po našich upozorněních a výzvách se situace nezlepšuje, ba právě naopak. Jádro fanoušků začalo vzbuzovat nepřátelské nálady vůči Zoo Praha a snaží se poškozovat její dobré jméno i ve vztahu k mezinárodním organizacím. Vyskytlo se i používání materiálů z přenosu Zoo Praha vytrženě z kontextu za účelem poškozování práce pražské zoo. Přímý přenos byl nadstandardní službou Zoo Praha, která měla umožnit divákům každodenní pohled do pavilonu goril, nikoli samozřejmostí.

Výběr článků

Načítám