Hlavní obsah

Gončarov tančí Casanovu v rámci letních milostných ladění na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa zámku v Duchcově připravila pro návštěvníky netradiční oživené prohlídky s prvky činoherního divadla, opery a baletu. Znovu ožije nejslavnější postava z historie duchcovského zámku – Giacomo Casanova (1725–1798), jenž zavzpomíná na své mládí, milostná dobrodružství a „sladkosti“ všeho druhu.

Foto: Marian Hochel

Gončarov tančí Casanovu na zámku Duchcov

Článek

Zcela nový program oživených prohlídek je výsledkem plodné spolupráce správy zámku s Divadlem V Pytli a Severočeským divadlem opery a baletu Ústí nad Labem. „Povedlo se nám dosáhnout vzájemné komunikace v mezích tragikomické inscenace, ve které se promítají různé významové roviny. Letní milostná ladění s Giacomo Casanovou – staříkem s duší mladého kavalíra, který utíká ze severních Čech ke svému mládí a pozoruhodné minulosti, to je nosná myšlenka našich srpnových oživených prohlídek“, prozrazuje kastelán zámku Marian Hochel. „Prohlídky jsou dramaturgicky přizpůsobeny na míru zámeckých interiérů, respektují historické reálie a návštěvníkům nabízí poučení, pobavení i nevšední umělecký zážitek. Toto představení je důkazem, jak brilantně se dá propojit taneční umění s činoherním v kontextu autentické atmosféry a poetiky prostoru“, dodává.

V roli charismatického Casanovy se již po několikáté v letošní sezóně představí Petr Stolař, který se slavnému svůdníkovi velmi přesvědčivě dostal pod kůži. Stolařovo Divadlo V Pytli se zhostí postav, které Casanovův život zasáhly natolik, že sám jejich charakteristiky zaznamenal ve svých písemnostech. Giacomovi během srpnových oživených prohlídek na duchcovském zámku propůjčí tvář ve svěží poetické podobě i Vladimír Gončarov, mistr českého baletu, sólista Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem, držitel ceny Thálie a mnoha dalších ocenění.

Není to poprvé, co Gončarov ztvární roli Casanovy – setkal se s ní již v minulosti na pódiu Severočeského divadla. K této postavě říká: „Casanova je pro mne fascinující osobnost, ztělesnění lásky, vitality a životní energie. Náplní role, kterou představím během oživených prohlídek na zámku v Duchcově, bude především milovník rozdávající lásku své vyvolené“. A jak vnímá baletní mistr expozice  zámku v Duchcově, v nichž předvede taneční exhibici připravenou dle vlastní choreografie? „Interiéry duchcovského zámku jsou pro mne v mnoha ohledech velmi inspirativní. Jejich genius loci způsobuje, že Casanovu zde cítím na každém kroku“.

S Vladimírem Gončarovem si v expozicích zámku zatančí i sólistka Severočeského divadla Natalia Vassina, absolventka věhlasné ruské baletní školy v Petrohradu, která má za sebou řadu prestižních malých i velkých, včetně hlavních rolí. V minulosti se již představila v roli hraběnky Valdštejnové na scéně Severočeského divadla. Oba tanečníky doprovodí svým zpěvem sopranistka Inna Davidenko, jež hostuje na mnoha světových operních scénách a ve své koncertní činnosti se reprezentuje bohatým ruským a světovým klasickým repertoárem.

Oživené prohlídky duchcovského zámku se budou konat v neděli 5. 8. a 19. 8. 2012 vždy ve 14:00, 15:30 a 17:00 hodin. Rezervaci vstupenek lze provést telefonicky na čísle 417 835 301 denně kromě pondělí od 10:00 do 17:00 hodin, další informace naleznete zde: www.zamek-duchcov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám