Hlavní obsah

Gigathlon měl na Lipně svou českou premiéru

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U jihočeského Lipna se o víkendu konal na začátku září první vytrvalostní závod Gigathlon Czech Republic. Jeho účastníci museli po oba dny zvládnout pět disciplín, jimiž bylo plavání, in-line brusle, silniční kolo, horské kolo a běh, a to na tratích měřících v součtu 268 kilometrů. Představilo se 274 soutěžících z devíti zemí. Závodili v jednotlivcích, dvojicích a pětičlenných štafetách.

Foto: Eventime

Náročný mezinárodní závod na Lipně byl světovou premiérou mimo území Švýcarska.

Článek

„Vítězem závodu mužů se stal podle očekávání Švýcar Ramon Krebs, který zvítězil i v posledních dvou letech v nejprestižnějším závodě gigathlonu ve Švýcarsku,“ sdělila za pořadatele Klára Mejdřická. Ocenila mimořádný výkon sedmatřicetileté vítězky závodu žen Tiny Vliegenové z Belgie. „Na Ramona Krebse Tina ztratila jen dvě hodiny a 40 minut. Na druhou ženu v pořadí měla k dobru přes pět hodin,“ poznamenala Mejdřická.

Že to nebyl lehký závod, to ukazují délky tratí i převýšení v hornatém šumavském terénu. V sobotu se nejdříve jelo přes 22 kilometrů na in-line bruslích. Následovalo 82 kilometrů na silničním kole. Do kopce najeli všichni 1548 metrů. Trať, kterou museli plavci urazit v jezeře, byla dlouhá téměř tři kilometry. Z vody se znovu sedlo na kola, tentokrát horská. V terénu ujeli účastníci  47 kilometrů a nastoupali 1299 metrů. Na závěr běželi 21 kilometrů s převýšením 370 metrů.

V neděli byly disciplíny prohozené. Začínalo se plaváním (1,8 kilometru), pokračovalo na silničním kole (51 km), na in-line bruslích (12 km), na horském kole (18 km) a končilo se během (9,5 km).

„Snažili jsme se o to, aby nebyl závod zaměřen pouze na výkon. Běželo se stezkou v korunách stromů a dolů se sjíždělo po skluzavce. Na silničním kole projížděli závodníci historickým centrem České Krumlova, na horském kole probíhali i s kolem klášterem ve Vyšším Brodě, in-line bruslaři vyjížděli na in-line stezku podél Lipna za východu slunce a plavci byli odvezeni lodí na Králičí ostrov doprostřed Lipna, odkud plavali zpátky směr Marína,“ popsala organizátorka.

„Prostředky z projektu Jižní Čechy olympijské jsme použili na zajištění zázemí celého víkendu a byla to vítaná pomoc. Stejně si vážíme i pomoci seniorů při organizaci, kteří byli mezi osmdesáti dobrovolníky. Nejstaršímu bylo 90 let,“ dodala Klára Mejdřická.

Gigathlon u Lipenské přehrady mezi jednotlivci zahájilo 29 mužů a tři ženy. Všichni museli zvládnout všech deset částí závodu, který celkem měřil 267,2 kilometru s celkovým převýšením 5143 metrů. V každé z osmnácti dvojic musela být vždy alespoň jedna žena, která musela zvládnout nejméně dvě disciplíny každý den. Ve štafetách se představilo 36 pětičlenných týmů. Každý člen štafety absolvoval denně jeden úsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám