Hlavní obsah

Garden Food Festival ukáže, jak se jedlo za Baťů

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrané delikatesy, pokrmy z místních restaurací, farmářské produkty, ale také jídlo, které se vařilo v baťovském Zlíně. Právě některý z pokrmů inspirovaných historickými recepty mohou ochutnat návštěvníci 1. ročníku Garden Food Festivalu. Ten se se uskuteční 3. a 4. září v zámeckém parku a zlínském zámku.

Foto: Garden Food Festival
Článek

Štýrský kapoun, anglický filet, candát a další tři chody tvořily v roce 1938 slavnostní menu, které servírovali J. A. Baťovi na promoční hostině poté, co se se stal doktorem technických věd. Dnes tato jídla po téměř osmdesáti letech budou mít možnost ochutnat i hosté Garden Food Festivalu.

„Naše akce se koná ve Zlíně, a proto jsme se rozhodli ohlédnout se i do historie slavné baťovské éry. V archivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsme objevili toto zajímavé menu, které budeme prezentovat během slavnostní večeře v restauraci Tomášov,“ uvedl za organizátory Pavel Vysloužil.

Jednotlivé chody zde se svým osobitým kuchařským rukopisem budou podávat Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar, jeden z nejlepších brněnských kuchařů David Viktorín z restaurace RYNK a Břetislav Novotný ze zlínského Tomášova. 

Slavnostní večeře se uskuteční v pátek 2. září v předvečer Garden Food Festivalu a bude přístupná také veřejnosti. „Pokud si milovníci špičkové gastronomie chtějí dopřát tento jedinečný zážitek, rozhodně by neměli otálet. V prodeji bude pouze čtyřicet míst,“ doplňuje Vysloužil. Vstupenky budou od 5. srpna k dostání v  informačním centru městské radnice nebo si je lidé mohou zakoupit na www.gardenfoodfestival.cz.

V sobotu 3. září v 10 hodin se otevře areál kolem zlínského zámku všem milovníkům dobrého jídla a pití, aby si ve dvou dnech užili atmosféru festivalu, jaký dosud ve Zlíně nikdy nebyl.

„Nápad uspořádat kulinářský festival v našem městě se mi moc líbí. Vaření je současný fenomén, o který se zajímá spousta lidí. V Olomouci na tuto akci přišlo patnáct tisíc lidí. Nepochybuji, že zaujme i obyvatele a návštěvníky Zlína,” uvádí primátor Miroslav Adámek.

Mezi hosty, kteří své kuchařské umění představí na hlavním pódiu, nebudou chybět ani šéfkuchaři Zděněk Pohlreich, Jan Punčochář, Jaroslav Klár nebo třeba herečka a autorka kuchařek Markéta Hrubešová. V rámci programu bude k vidění i papričková ohnivá show, procházka světem whiskey či kávy, porcování velké ryby nebo cooking show s hmyzem.

Návštěvníci zde naleznou i vyzrálá hovězí masa, zvěřinu, šneky, sýry, lanýže, husí a kachní delikatesy, vegetariánská jídla, regionální potraviny, sladkosti z nejlepších cukráren, zmrzliny, různé druhy piv, vín, destilátů, káv a čajů. Mohou ochutnávat i vybrané lahůdky nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality. Své pokrmy nabídnou například kuchaři z restaurací Tomášov, Fit Foodie, U Johana, Maxima, Lanterna, z olomouckého Lobsteru nebo pražského podniku Sri Lanka Curry House.

„Stejně jako Garden Food Festival se i FIT FOODIE RESTAURANT snaží představit veřejnosti trendy moderní gastronomie. Naším přáním je dokázat, že chutné a zdravé společně mohou jít ruku v ruce,” říká Tereza Vojáčková, spolumajitelka restaurace, která se také představí na festivalu

Reklama

Výběr článků

Načítám