Hlavní obsah

Galerie Žlutý kopec v Brně zve na koncert sborového zpěvu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 26. června v 15:30 hodin vystoupí v Masarykově onkologickém ústavu v Brně (Švejdův palác, 2. patro, Galerie Žlutý kopec) Smíšený pěvecký sbor Blahoslava Hajnce. Koncert je určen pacientům i jejich přátelům a známým, vstup je volný.

Foto: Jiří Smutný

Pacienti i návštěvníci mají koncerty v MOÚ rádi

Článek

Sbor si letos připomíná 49 let od svého založení. Počátky byly rozpačité, ale řady zpěváků se postupně rozrostly na více než čtyři desítky učitelek a učitelů základních a mateřských škol z Brna-venkova. Poprvé sbor vystoupil na Den učitelů 27. března 1969.

Dirigentem Pěveckého sboru učitelů Brna-venkova byl od počátku MgA. Blahoslav Hajnc z Ivančic, vedoucí několika sborových pěveckých těles, výborný muzikant a kulturní osobnost. Díky svému přístupu pozvedl PSU Brna-venkova na vysokou úroveň.

V roce 1999 při oslavě 30 let výročí sboru bylo těleso přejmenováno na Smíšený pěvecký sbor Blahoslava Hajnce jako vyjádření úcty zakladateli a dlouholetému dirigentovi.

Od roku 2000 Smíšený pěvecký sbor diriguje Mgr. Eva Hajncová, dcera zakladatele. Pod jejím vedením sbor dále rozvíjí svoje aktivity. Kromě koncertů se zúčastňuje festivalů a soutěží doma i v zahraničí, přiváží si z nich hodnotné ceny. Sbor nahrál již pět CD.

Jeho repertoár je značně různorodý, stejně jako věkové složení jeho členů – od vysokoškolských studentů po zpěváky v důchodovém věku. Všechny spojuje láska k hudbě, potřeba společně vytvářet pocit harmonie a dosahovat souznění nejen pěveckého, ale i lidského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám